Банкеръ Daily

Пари и пазари

Топ 15 на данъчните убежища в света

Данъчните убежища са места, където бизнесмени и свръхбогати хора държат парите си в офшорни сметки, за да избягват данъци. Обикновено това са малки и отдалечени територии като например острови в Карибско море.

Базираната в Амстердам изследователска група CORPNET публикува доклад, класиращ 24 офшорни финансови центъра според техния индекс на вложение, показващ колко повече пари постъпват при тях, отколкото би трябвало да постъпят според размера на икономиките им.

Вложенията на Каймановите острови например са 331 пъти повече, отколкото би било пропорционално на тяхната икономика.

Европейският съюз има черен списък на данъчните убежища, публикуван за първи път през 2015 г. и постоянно актуализиран. С него ЕС оказва натиск върху страните да реформират данъчните си системи под заплахата от санкции.

Това са 15-те водещи данъчни убежища в света според CORPNET.

 

15. Сейшели

Вложение: 60

Архипелагът в Индийския океан, бивша британска колония, влезе в новините през 2018-а, защото там се състоя тайнствена среща между свързан с Доналд Тръмп предприемач, руски бизнесмен и представител на Обединените арабски емирства, която бе проучвана от прокурора Робърт Мълър в рамките на разследването на руската връзка на Тръмп.

Сейшелите бяха включени в черния списък на ЕС през 2015 г., но след данъчни реформи бяха преместени в "сивата" зона.

 

14. Кипър

Вложение: 62

Средиземноморският остров разследва обвинения в корупция, свързани с програмата му за "златни" паспорти, осигуряваща кипърско гражданство на чужденци, инвестиращи минимум 2 млн. евро в недвижими имоти или бизнес.

 

13. Науру

Вложение: 67

Тихоокеанският остров североизточно от Австралия е най-малката независима република с население 10 000 души.

През 2001 г. той бе вкаран в международни черни списъци заради съмнение за пране на пари. През 2017 г. Организация за икономическо сътрудничество и развитие модернизира стандартите за данъчна прозрачност на Науру.

 

12. Люксембург

Вложение: 71

Люксембург е една от най-богатите страни в света главно заради финансовия си сектор, който му осигурява 35% от БВП. Правителството му води политика на стимулиране на преките инвестиции, но през последните години Люксембург позагуби данъчните си предимства заради натиска от ЕС.

 

11. Мавриций

Вложение: 75

Островната държава източно от Африка е домакин на над 32 000 офшорни икономически субекта.

От края на 80-те и началото на 90-те години страната окуражава инвестициите посредством изключително ниски данъци. Включена е в черния списък на ЕС през 2015 г., но е извадена от там през 2019 г.

 

10. Малта

Вложение: 100

Според Би Би Си малтийските компании плащат най-нисък данък върху печалбата в целия ЕС. За местните фирми той е 35%, но за чуждестранните е едва 5%.

 

10. Маршалови острови

Вложение: 100

Островите в Централния Пасифик между Хаваите и Филипините стават независими от САЩ през 1986 г. Включени са в черния списък на ЕС през 2015 г., но са извадени през 2019 г., защото вече са забранили фирмите "пощенски кутии".

 

8. Кюрасао

Вложение: 115

Холандският карибски остров е известен офшорен център.

През 2017 г. е включен в "сивия" списък на ЕС на страни, които са поели ангажимент да подобрят данъчната си политика в съответствие с критериите за прозрачност на ЕС.

 

7. Лихтенщайн

Вложение: 225

Лихтенщайн може да се похвали с процъфтяващ сектор на финансовите услуги и едни от най-високите доходи на глава от населението в света.

Според ЕС княжеството е и данъчно убежище, което му докарва влизане в черния списък през 2015 г. Лихтенщайн се съгласява да прекрати укриването на данъци, но все още е една от страните в Европа с най-ниски корпоративни данъци.

 

6. Самоа

Вложение: 277

През 2015 г. островът в Южния Пасифик бе обявен за най-потайната във финансово отношение страна в света.

Самоа е и в американския черен списък на данъчните убежища по света.

 

5. Кайманови острови

Вложение: 331

Каймановите острови са едно от най-прочутите данъчни убежища в света, защото там няма корпоративни данъци, няма данък върху доходите, нито върху капиталовите печалби.

И те са включени в черния списък на ЕС през 2015 г. През октомври 2019 г. обещаха, че до 2023 г. ще разкрият идентичността на всеки, който има регистрирана там фирма.

 

4. Бермудски острови

Вложение: 374

Икономиката на британската островна територия разчита главно на застраховки и други финансови услуги. Определяни като най-лошото корпоративно данъчно убежище за 2016 г., те са и член на черния списък на ЕС.

 

3. Джърси

Вложение: 397

Джърси е остров в Ламанш между Великобритания и Франция и има репутацията на данъчно убежище, откакто богати британци започнаха да се заселват там и да прехвърлят парите си през 20-те години, за да се възползват от отсъствието на данъци върху богатството и върху наследствата. Островът е смятан за едно от най-агресивните данъчни убежища в света.

 

2. Тайван

Вложение: 2278

През 2017 г. Тайван е обявен за потенциално данъчно убежище от Съвета по икономически и финансови въпроси на ЕС (Екофин). Ситуацията с Тайван е сложна, защото Китай го смята за част от територията си, но той държи на независимостта си.

ЕС изважда Тайван от черния си списък през 2019 г., след като островът поема ангажимента да реформира данъчната си система.

 

1. Британски Вирджински острови

Вложение: 5235

Данъчно убежище №1 в света, Британските Вирджински острови са привлекли капитали, 5000 пъти по-големи, отколкото би било пропорционално на тяхната икономика.

Самоуправляващата се задморска територия на Великобритания, населявана от 35 802 души, е сред 30-те страни в черния списък на ЕС от 2015 година.

През 2017-а представители на Вирджинските острови публикуваха доклад, според който британската територия не е данъчно убежище, а има голям принос за световната икономика и подпомага международната търговия и инвестиции.

ЕС даде на Британските Вирджински острови срок до края на 2019 г., за да приемат данъчна реформа, така че да не попаднат в новия черен списък, който ще бъде обявен през 2020 година.

Едно от най-известните имена, свързани с Британските Вирджински острови, е на милиардера и предприемач Ричард Брансън, който притежава остров Некър, където често кани приятели като Барак и Мишел Обама.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във