Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ТОНИ БЛЕЪР ВНЕСЕ АМБИЦИОЗНА ПЕНСИОННА РЕФОРМА

Правителството на Тони Блеър публикува на 25 май амбициозен пакет от пенсионни реформи, които да предотвратят надигащата се пенсионна криза във Великобритания и да възвърнат интереса на англичаните към частните пенсионни схеми.
Според документа ремонтът на държавната пенсионна система ще намали обсега на добавките, които се отпускат съобразно имотното състояние на индивидите. Вместо те да важат за 70% от населението през 2050 г. срещу сегашните 45%, делът ще се понижи на 33 процента. Базовата държавна пенсия при възможност ще започне да расте съобразно средната стойност на доходите от 2012 г. , но кабинетът е решен да възстанови тази връзка до 2013-2015 година. За да нарасне базовата сума, възрастта за държавна пенсия ще се вдигне от 65 на 66 години през 2026-а на 67 през 2036-а и на 68 до 2046-а. Предвидено е да се създаде и нова национална спестовна пенсионна схема с ниски разходи за обслужване през 2012 г., в която ще бъдат включени автоматично всички служители. Ако те решат да останат в нея, работодателите им ще са задължени да внасят за тях осигуровки в размер до 3% от заплатата.
Правителството ще увеличи и финансовата си помощ за хората, които губят пенсионните си вноски, когато работодателите им изпаднат в неплатежоспособност, защото сегашните 20 млн. англ. лири годишно се смятат за недостатъчни. Разширеният пакет ще осигурява допълнително 30 хил. души с плащания до 80% от правото им за пенсия, ако им остават максимум седем години до навършване на възраст за пенсиониране.

Facebook logo
Бъдете с нас и във