Банкеръ Daily

Пари и пазари

Томас Джеферсън, единственият президент на САЩ, основавал университет - този във Вирджиния

Статуя на Омир една от сградите на Университета във Вирджиния

Вирджинският университет или Университет на Вирджиния (на английски: University of Virginia, U.Va.), често наричан "Университет на г-н Джеферсън" е обществен изследователски университет в град Шарлътсвил (Charlottesville), щата Вирджиния.

Идеята за университета се ражда през 1800 г., а е открит от Томас Джеферсън през 1819 година. Той е единственият президент на САЩ, който основава университет. Негова последна задача е именно да установи държавен университет в роднната си Вирджиния. В 1816 г. Джеферсън става настоятел на Академия Албермал в Шарлътсвил. Той успява да реформира академията в т.нар.Централен колеж, а през 1818 г. колежът бива обявен за университет, а Джеферсън става негов първи ректор.

Като университетски ръководител му се позволява да съблюдава строежа на новите сгради и да установи предлаганите дисциплини. Той се консултира с архитектите Бенджамин Хенри Латоб и Уилям Торнтън. В средата на техния строеж седи ротонда с купол. В две редици стоят павилиони, двуетажни сгради за кабинети, общежития, домове на професори и техните семейства. Между двата реда има голяма затревена площ.

Основа на образувателната програма, която Джеферсън предлага, се отделя от популярния по това време ред - вместо да се преподават само две дисциплини -  богословие и право, Джеферсън настоява университетът да бъде средище за всички полезни дисциплини.

Университетът във Вирджиния е забележителен за историята на САЩ, защото е първият образователен институт, който предлага модерни за онова време дисциплини като астрономия и философия. Неговото Училище за инженерни и приложни науки е първото инженерно училище в САЩ, свързано с общообразователен университет. Това е единственият университет в САЩ, който е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Студентският живот в университета във Вирджиния е уникален в сравнение с другите, защото исторически тайни общества все още действат в него.

Земята за построяване на университета е закупена през 1788 г. от ветерана от войната Джеймс Монро, който по-късно става петия президент на САЩ. През 1817 година съветът на директорите откупува тази земя от Монро, когато той вече е президент. Под ръководството на Т. Джеферсън започва строителството, което е завършено през 1819 година. На банкет през 1824 година, в присъствието на Джеймс Медисън, Джеферсън е наречен "баща на Вирджинския университет".

Първите занятия в университета започват през 1825 година. Всички университети дотогава предлагат само три специалности: медицина, право и религия. Но университетът във Вирджиния предлага също и астрономия, философия, политически науки, архитектура и други инженерни специалности. Дори още по-прогресивна стъпка е направена, като образованието е напълно отделено от религията. През 1826 година Джеймс Медисън - четвъртият президент на САЩ, става ректор на университета, а Джеферсън е в съвета на директорите. Двамата остават в университета до смъртта си.

Редица видни личности се вписват в историята на университета.Уилям Фокнър, носител на Нобелова награда и на "Пулицър", започва в университета като лектор и консултант през 1957 година и остава там до смъртта си през 1962 година. Братята Кенеди посещават университета през 1958 година. През 60-те години на миналия век Мартин Лутър Кинг изнася речи във Вирджинския университет. Британската кралица Елизабет II прави посещение тук през 1976 година, а Дезмънд Туту, активист срещу апартейда - през 1998 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във