Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Точка за "Газпром" в битката с "Овергаз"

Сашо Дончев

"Овергаз" губи арбитражното дело срещу "Газпром" и е заплашен от запор на активи за дължими по него 140 млн. долара. Новината беше съобщена с бомбастичен тон от медиите, свързани с бизнес депутата от ДПС Делян Пеевски. Според тях сумата е присъдена на руския газов гигант като обезщетение за средства, отпуснати от него за оборудване на газопреносната мрежа в България.

В основата на спора между "Овергаз" и руския й съакционер в "Овергаз Инк" "Газпром експрот" са пропуснати ползи и нанесени щети от едностранното прекратяване на договора за доставки на газ от 1 януари 2016 година. Тогава руската компания спря подаването на синьо гориво за контрагента си, а договорените количества бяха прехвърлени към държавната "Булгаргаз". Разривът беше съпроводен от изявления на премиера Бойко Борисов за премахване на посредниците в руските газови доставки и шумното му недоволство от критичния към управлението тон в издавания от Сашо Дончев вестник "Сега". От "Овергаз" пък сезираха и Европейската комисия, която обяви, че започва антимонополна проверка по случая.

Публикацията за хода на арбитражното дело беше последвана светкавично от коментар във Фейсбук на пиара на "Овергаз"  Нери Терзиева, според който решението не е окончателно, а сумата е по-малка.

"Здравейте, колеги, филмът е шведски, а не съветски. Има съдебен иск на българската компания "Овергаз" срещу "Газпром експорт" в търговския съд в Цюрих. "Овергаз" заведе този иск за обезщетение от над 350 млн. долара - пропуснати ползи и нанесени щети, заради нарушение на добрите практики, най-вече в областта на конкурентното право, както и за едностранното прекратяване на договора (помните 1 януари 2016-а, когато навръх Новата година беше спрян газът за "Овергаз" и договорените количества за неговите клиенти бяха прехвърлени на "Булгаргаз"). За наше съжаление, с 2 на 1 гласа търговският съд не уважи нашия иск, но делото не е завършено, защото "Овергаз" обжалва това решение в Швейцарския федерален съд на 2 февруари тази година и сега очаква хода на делото", написа Терзиева.

Арбитражният спор започна с иск на "Овергаз" и предявен от руския доставчик насрещен иск за осъществените от него, но неизплатени доставки. От българското дружество твърдят, че признават тези задължения, но те не са в забава, тъй като е договорен погасителен план за разсроченото им плащане. Налице е и спор по споразумение между съакционерите българското дружество да получава газ на преференциални цени, като инвестира отстъпката в развитието на българската газоснабдителна мрежа.

Независимо от взаимните претенции и заведените дела "Овергаз" и "Газпром експорт" останаха съдружници в "Овергаз Инк". Шумният развод не може да приключи заради желанието на руския партньор да продаде дела си на трети играч, вместо да го предложи на българския съакционер. Междувременно Сашо Дончев пое контрола върху "Овергаз мрежи", което беше под шапката на "Овергаз Инк"  и увеличи капитала му в полза на "Ди Ди Ай Холдинг". То е притежавано на свой ред от "Ди Ди мениджмънт", в което Дончев държи мажоритарния дял. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във