Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Тлеещи проблеми разтапят дълговете

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Доходностите по основните  държавни дългови емисии на водещите икономики поеха нагоре през изминалата седмица. Причините за това бяха няколко - както технически движения на пазарите, така и редица политически събития и добри икономически данни, които спомогнаха инвеститорите да се  настроят и за по-рискови действия.

За пореден път най-интересно откъм новини се случи  в САЩ. След като през миналата седмица президентът на Фед - Джеръм Пауъл,  обяви, че завишената инфлация не го притеснява в толкова голяма степен, инвеститорите насочиха вниманието си към капиталовите пазари и към по-високорисковите активи. Доходността по трежъритата пое нагоре и дори изострянето на тона в търговската война с Китай не доведе до сериозно търсене на убежища от риска. В крайна сметка доходността по десетгодишните американски книжа отбеляза седмичен ръст от 7.2 базисни точки - до 2.883 на сто. Основният въпрос, който пазарните участници си задават в последните дни, е дали трежъритата ще направят нов тест на нивата от 3% след завръщането на ликвидността през септември.

След движението на бенчмарка в САЩ  основните книжа в Европа реагираха по сходен начин. През седмицата, след серия от по-скоро положителни икономически данни, десетгодишните бундове се търгуваха при доход до падежа от 0.403% и повишение от 6.5 базисни точки. Доходността  по десетгодишните френски ДЦК пък  отбеляза седмичен ръст от 6.9 базисни точки - до 0.734 на сто.

В периферията на еврозоната фокусът остава върху Италия. Популисткото правителство на Ботуша продължава да въздейства негативно върху домашния дълг, като плановете за бюджета на страната за 2019 г. показват все по-голяма вероятност за нарушаване на правилото на ЕС за ограничаване на дефицита до 3% от БВП. В крайна сметка доходността по италианските десетгодишни книжа отбеляза седмичен ръст от 2.7 базисни точки  - до 3.12 на сто. В същото време испанският дълг се оказа под натиск, като доходността по десетгодишните иберийски облигации достигна нива от 1.462% при седмично повишение от 9.2 базисни точки.

След седмици на тотален застой в преговорите между ЕС и Великобритания и все повече изказвания за Брексит без сделка от британски политици през изминалата седмица станахме свидетели на лъч надежда, който малко неочаквано дойде от главния преговарящ от Съюза - Мишел Барние. В сряда той заяви, че от ЕС готвят "безпрецедентно" предложение за специално партньорство към Обединеното кралство. Това подейства положително на рисковите пазари на Острова, както и повиши вероятността за по-рестриктивна политика от страна на Бенк ъф Ингланд. В същото време джилтовете се оказаха в сфера на разпродажби, като доходността по десетгодишните книжа отбеляза седмичен ръст от 7.2 базисни точки до 1.488 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във