Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Тесла" стартира продажби в Bitcoin

След като през февруари шокира пазарите с щедрата си инвестиция в Bitcoin в размер на 1.5 млрд. долара, "Тесла" започва да продава колите си срещу най-широко разпространената виртуална валута в света. Главният изпълнителен директор на компанията Илон Мъск сподели новината в "Туитър" на 24 март и добави, че клиентите извън САЩ също ще могат да плащат в Bitcoin по-късно през тази година, без да уточнява кои държави ще получат тази възмъжност.

Мъск обясни, че "Тесла" ще използва единствено вътрешен и безплатен за потребителите софтуер и че плащанията в криптовалутата ще бъдат съхранени в оригиналния им вид и няма да се конвертират в хартиени пари. Цените на всички превозни средствата на фирмата ще са в щатски долари. Те варират от 37,990 до 124,000 долара преди начисляването на данъци. 

"Тесла" уведомява бъдещите купувачи, че ако те решат да върнат електрическата кола и да получат обратно парите си, компанията си запазва правото да ги възстанови или в щатски долари или в Bitcoin. Ако върне парите в долари, това ще стане по курса на виртуалната валута по време на покупката, което ще позволи на "Тесла" да спечели от резките ценови колебания на криптомонетата към долара. (Бел. ред. - Ако пазарната оценка на Bitcoin е паднала след покупката, купувачите ще получат по-малко долари отколкото са инвестирали. Ако виртуалните пари са поскъпнали, фирмата също няма да загуби, защото ще възстанови средствата в Bitcoin). 

Дениъл Айвис - анализатор във фирмата за финансови консултации "Уедбуш" - посочва в анализ за клиентите си на 24 март, че не очаква "Тесла" да започне да приема плащания в криптовалутата преди второто полугодие. Екипът на консултанската компания прогнозира, че под 5% от фирмените транзакции ще са в Bitcoin през следващите 12 до 18 месеца, но тези обеми могат да скочат, ако виртуалната монета затвърди присъствието си на световната сцена. 

Айвис коментира за "Си Ен Би Си" през февруари, че цените на акциите на "Тесла" вече са директно свързани с пазарната оценка на Bitcoin.

И фирмените книжа на компанията за "електромобили" и виртуалната монета регистрираха огромни печалби през последните 12 месеца. Акциите на "Тесла" поскъпнаха от близо 100 до над 600 долара парчето, а цената на Bitcoin скочи от грубо 7 хил. до над 55 хил. щ. долара.      

Някои инвеститори обаче са убедени, че и двата вида активи са надценени. Пазарната капитализация на "Тесла" надхвърли 800 млрд. щ. долара през януари и падна под 600 млрд. долара през февруари. В момента тя е около 635 млрд. долара. 

Bitcoin се разменяше срещу грубо 53 хил. долара на платформата Coindesk в обедната търговия на 25 март.

Facebook logo
Бъдете с нас и във