Банкеръ Daily

Пари и пазари

Tesla стана вторият най-високо оценен автомобилен производител в света

Tesla изпревари германската Volkswagen като вторият най-високо оценен автомобилен производител в света, след японския гигант Toyota. Акциите на американския производител на електрически превозни средства пренаредиха глобалния пазар. Книжата на компанията на Илон Мъск поскъпнаха с повече от два пъти през последните три месеца, като пазарната й капитализация надвиши 100 милиарда долара, превръщайки се в първия американски автомобилен производител, оценен толкова високо.

По време на ралито пазарната стойност на компанията надскочи тази на по-утвърдените световни конкуренти като Honda, BMW, General Motors и Daimler. Вчера (23.01.2020 г.) тя успя да надмине и Volkswagen, чиято пазарна капитализация беше около 99,4 млрд. долара.

Toyota все още заема лидерска позиция с пазарна капитализация от 233 милиарда долара. Скорошните резултати бяха подхранени от изненадващата печалба на Tesla за третото тримесечие на 2019-а, от напредъка при бързото изграждане на нейния автомобилен завод в Китай, както и от по-добри от очакваните доставки на електромобили през четвъртото тримесечие.

Много инвеститори обаче остават скептични, че Tesla може постоянно да излиза на печалба или да гарантира стабилен паричен поток и растеж. Но печалбите подчертават нарастващото доверие сред инвеститорите за бъдещето на електромобилите и преминаването на Tesla от нисш производител в световен лидер в сферата на по-екологично чистите автомобили.Въпреки това резултатите на компанията показват, че тя има да извърви доста дълъг път, преди да задмине по-големите си конкуренти в световен мащаб.

Въз основа на 12-месечни прогнози за продажбите, Tesla дори не е в топ 20 в света. Очаква се продажбите на компанията да достигнат 31 млрд. долара, което е далеч под продажбите на Toyоtа за 276 млрд. долара, на Volkswagen за 283 млрд. долара и на Daimler за 191 млрд. долара, според данни на Refinitiv.

Facebook logo
Бъдете с нас и във