Банкеръ Daily

Пари и пазари

Tesla ще открие нов завод в Германия

Известният производител Tesla планира да открие ново предприятие и търси подходящо място за него в Европа. Според германската преса, най-вероятно новият завод ще бъде изграден в района на федералната провинция на Германия Северен Рейн-Вестфалия. Новината идва на фона на финализиране на строителството на предприятието наTesla в Китай, в което производствената дейност трябва да започне до края на тази година.

В началото на лятото изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск, заяви, че отварянето на първия завод на компанията в Германия би било умно решение. Мъск добави, че отварянето на предприятие в Германия е приоритетен избор сред инвеститори в цяла Европа. Гъсто населеният район на провинция Северен Рейн-Вестфалия граничи с Холандия и Белгия, което го прави изключително подходящ за икономически инвестиции, отбелязват експерти в областта на икономиката. По думите им Европа лесно би могла да заеме второто място по брой на електрически автомобили през следващото десетилетие.

Производителят на електрически автомобили Tesla наскоро разшири дейността си и вече ще приема поръчки от четири държави от Източна Европа. Компанията обяви, че автомобилите Model 3, Model S и Model X могат да бъдат поръчвани от клиенти в Унгария, Полша, Румъния и Словения. С изключение на Полша, Tesla няма центрове за обслужване в региона, макар да има планиран такъв в Будапеща. Засега компанията има единствено бързозарядни станции, разположени в Източна Европа, като се очаква догодина една такава да бъде създадена и в Пловдив.

По-рано тази година Tesla навлезе в Чехия и Исландия и тогава Илон Мъск потвърди, че обмисля следващ етап на разширяване на европейските пазари. Компанията планира също така да разшири дейността си и в Казахстан до края на настоящата година, както и отварянето на сервизни центрове в Прага и Варшава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във