Банкеръ Daily

Пари и пазари

Tesla направи Мъск много по-богат, без да му плаща и стотинка

Tesla направи Илон Мъск много по-богат, без да му плаща и стотинка. Бляскавото рали на акциите й оскъпи дела му с 16 млрд. долара от началото на 2020 г. до 30 млрд. долара към днешна дата, информира Ройтерс.

Стръмното покачване на цената на хартията във вторник може допълнително да "подслади" заплатата на Мъск в рамките на неговия рекорден компенсационен пакет, предвиждащ възнаграждение в акции, на база поставени цели за пазарната стойност на компанията. Вече са постигнати два от основните етапа за отключване опцията за получаване на възнаграждение под формата на акции от компанията на стойност 1.8 млрд. долара.

Мъск, който е и мажоритарен собственик и изпълнителен директор на производителя на ракети SpaceX, наскоро заяви, че не разполага с много пари. По-рано той взимаше заеми за развитието на фирмата, използвайки акциите на Tesla като обезпечение.

Главният изпълнителен директор на компанията не взима заплата. Вместо това той подписа за рисков пакет от опции, който предвижда капитализацията на компанията да расте устойчиво с по 50 млрд. долара на година, като до 10 години да достигне 650 млрд. долара - перспектива, на която някои инвеститори при обявяването на сделката през 2018 година се присмяха.

В първия месец от новата година единият от бонусите в размер на 350 млн. долара в акции вече беше отключен при преминаването на границата от 100 млрд. долара, но условието е през следващите шест месеца тази стойност да се запази.

Акциите на Tesla поскъпнаха с над 50 на сто откакто компанията отчете втората си поредна тримесечна печалба, която се разглежда като основно постижение за фирма, конкурираща се срещу установени автомобилни играчи, включително General Motors Co и BMW.

Само от началото на юни 2019-а акциите на компанията са се повишили с около 400%, подкрепени от по-добрите от очакваните финансови резултати, както и от увеличено производство в новия автомобилен завод в Шанхай.

Вчера (04.02.2020 г.) книжата на Tesla поскъпнаха с 24%, търгувайки се до нива от 940 долара. Това даде 160 милиарда долара пазарна стойност на гиганта - по-голяма от тази на General Motors и Volkswagen взети заедно. През последните два дни акциите са нараснали с 40%, като за тази година данните показват, че книжата са удвоили своята стойност.

Много инвеститори обаче остават скептични, че Tesla може постоянно да осигурява печалба, паричен поток и растеж.

Facebook logo
Бъдете с нас и във