Банкеръ Daily

Пари и пазари

Tesla може да увеличи капитала си след големите загуби

Изпълнителният директор на Tesla Inc. Илон Мъск предложи в средата на седмицата повишаване на капитала, тъй като производителят на електрически превозни средства загуби 700 милиона долара през първото тримесечие и прогнозира възвръщаемост на печалбата през третото тримесечие на 2019 г., информира Reuters.

От Tesla планират да разрешат логистичните проблеми със световните доставки на превозни средства, след като се справят с трудните няколко месеца, които бяха белязани от съкращения на персонала и търкания между Мъск и американските финансови регулатори.

От началото на годината акциите на Tesla се понижиха с 22%.

Мъск все още изпитва трудности да убеди инвеститорите, че търсенето на Model 3, седанът, с който компанията се надява да си възвърне печалбата, е изключително голямо и че моделът може да бъде доставен бързо и ефективно на клиентите по цял свят. По-слабите доставки допринесоха за още тревоги около финансовото състояние на компанията и засилиха спекулациите за скорошното увеличаване на капитала.

От друга страна, Мъск отстъпи от по-ранната прогноза, че фабриката в Шанхай, която в момента се строи, вероятно ще произвежда 3000 модела на седмица до края на годината. Вместо това, така наречената Gigafactory ще построи 1000 или може би 2000 на седмица до края на годината, каза той. Много анализатори прогнозират, че компанията ще трябва да набере средства за разширяването си, включително и в посока Китай.

От Tesla заявиха, че са приключили първото тримесечие с 2,2 млрд. долара в брой, след като през март са изплатили конвертируеми облигации на стойност 920 млн. долара.

Компанията се придържа към прогнозата си по отношение на производството за 2019 г. като очаква между 360 хил. и 400 хил. превозни средства да излязат от заводите ѝ, като броят може да достигне 500 хил., ако предприятието в Шанхай достигне планирания таван на своя капацитет през четвъртото тримесечие.

Компанията заяви още, че загубата през второто тримесечие ще бъде "значително" по-малка от загубените 702 млн. долара през първото тримесечие. Печалбата ще се върне през третото тримесечие.

Маржът по брутната печалба за Model 3 остава сравнително стабилен при ниво от 20%, а акциите поевтиняха с по-малко от един процент до 258 долара в борсовата търговия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във