Банкеръ Daily

Пари и пазари

Тенденцията на спад в цените на полупроводниковите дискове продължава

Нарастващата популярност на полупроводниковите дискове ще доведе до значителен спад в доставките на твърди дискове през настоящата година. Тази тенденция подчерта японската компания Nidec, която контролира близо 85% от двигателите за твърди дискове, цитирана от Tech News.

Полупроводниковите дискове поевтиняват и увеличават капацитета си, което се улеснява от преминаването към нови технологии. Анализаторът от Wells Fargo Аарон Рейкърс прогнозира, че водещите производители в този сегмент Seagate, Toshiba и Western Digital ще регистрират най-значителен спад в бизнеса с твърди дискове през 2020 г. Понижението на цените ще допринесе за разрастването на разпространението на полупроводниковите дискове, както и за изтласкването на традиционните твърди дискове от пазара на преносимите компютри.

През 2018 г. делът на лаптопите, оборудвани с полупроводниковите дискове, надхвърляше 50%, а през настоящата година степента им на вграждане в лаптопите може да достигне 60-65%, показват данни на TrendForce. През второто тримесечие на 2019 г. на световния пазар са доставени 64.38 милиона устройства с полупроводниковите дискове. Ръстът в продажбите на полупроводниковите дискове на тримесечна база е 18.8%, а общият капацитет на доставените устройства, оборудвани с тях, се е увеличил с 26.7% през съответния период.

Facebook logo
Бъдете с нас и във