Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Теленор България" раздели търговските от инфраструктурните дейности в операторите

Чешката инвестиционна група PPF Telecom Group, която купи бизнеса на Telenor в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) за 2.8 млрд. евро, днес обяви приключването на разделянето на търговските и инфраструктурните дейности в своите оператори, опериращи под марката "Теленор" в Сърбия, Унгария и България и създаването на три нови организации, които ще оперират в рамките на CETIN Group.

Съгласно стратегията на проекта, "Теленор България" прехвърли активите си в телекомуникационна инфраструктура в новосъздадено независимо предприятие - CETIN България. Двете компании ще имат различни приоритети и различни бизнес модели и фокус на управление.

"Теленор България" ще се съсредоточи още повече върху нуждите на своите клиенти и търговските предложения към тях, докато CETIN ще се фокусира върху подобряването и внедряването на телекомуникационна и ИТ инфраструктура и тяхната експлоатация и поддръжка.

Преструктурирането няма да повлияе по никакъв начин на отношенията на "Теленор" с неговите клиенти. Те ще продължат да ползват висококачествени продукти и услуги, разработени от "Теленор" и предлагани през отличената с Best in Test сертификати мобилна мрежа, сега управлявана от CETIN. Не се налагат никакви промени в договорите им за мобилни услуги, нито в  условията по тях. Както преди, клиентите ще продължат да комуникират с "Teленор" по всички въпроси свързани с услугите на оператора.

"Целта на CETIN България е да приложи водещите бизнес модели в България, каквито вече се налагат в региона и по целия свят. Нашият екип от експерти ще продължи да надгражда вече изградената авангардна мрежова и ИТ инфраструктура и по този начин да допринесе за създаването на стойност и да отговори на нарастващото търсене и увеличените очаквания към комуникационните мрежи", казва главният изпълнителен директор на CETIN България Владимир Радойчич.

"Теленор" е телекомуникационна компания с близо 3 милиона активни потребители в България. От 1 август 2018 г. "Теленор България", заедно с Теленор Унгария и Теленор Сърбия и Черна Гора, са част от PPF Group.

PPF Telecom Group e доставчик на телекомуникационни услуги на шест пазара в Централна и Югоизточна Европа - България, Чешката република, Унгария, Черна Гора, Сърбия и Словакия, с 17.2 млн. клиенти на мобилни услуги, 12 000 служители и приходи преди данъци, лихви и амортизации в размер на 1.4 млрд. евро за миналата година.

PPF Group инвестира в множество пазарни области - банкови и финансови, телекомуникации, машиностроене, биотехнологии, застраховане, недвижими имоти и селско стопанство. PPF Group оперира в Европа, Северна Америка и Азия. Групата притежава активи на стойност над 48.г млрд. евро (към 31 декември 2019 г.).

Facebook logo
Бъдете с нас и във