Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Телелинк Бизнес Сървисис Груп" дебютира на БФБ на 8 юни

На 8 юни започва търговията с акциите на системния интегратор "Телелинк Бизнес Сървисис Груп" АД на "Българска фондова борса" АД (БФБ).
Ще бъдат предложени за продажба 7% от компанията при минимална цена от 7.60 лв. за акция.

С това ТБС Груп изпълнява плана си от началото на годината да предложи лимитирана част от компанията на фиксирана атрактивна цена и респективно да даде възможност на повече инвеститори да запишат акции. Компанията вярва, че по този начин ще се даде възможност на по-широк кръг от заинтересовани да погледнат компанията от позицията на акционери преди основното предлагане през втората половина на месец септември.

Процедурата на предлагането на ТБС Груп

За предлагането се запазват първоначално обявените планове за продажба на до 30% от капитала в рамките на два транша през 2020 г. – юни и септември, при първоначално обявените параметри – 7.60 лв. минимална цена на Транш 1, от 8 юни, и цена на база 8.5 пъти EBITDA към юни 2020 през септември 2020-а. Транш 1 ще продължи 10 работни дни до 19 юни включително, съгласно актуализираната Процедура за продажба от 1 юни.
"Компанията и акционерите й имат ангажимент и вярват, че поетият през есента на 2019 г. път към публичността е правилният в дългосрочното й развитие. Бизнес моделът на компанията разчита на комплексни и дългосрочни договорни отношения, което смекчава ефекта от резки промени на бизнес климата като извънредните обстоятелства, свързани с COVID-19. Вярваме, че изминалите няколко месеца ще направят продуктите и услугите, които предлагаме на пазара, още по-атрактивни и ще дадат възможност на компанията да излезе от текущата ситуация с по-голям потенциал в дългосрочен план", заяви Иван Житиянов, главен изпълнителен директор на ТБС Груп.

Инвеститорският интерес към дружеството, включително от международни инвеститори, преди и след COVID, остава силен, а технологичният сектор става още по-притегателен за тях с оглед на новите икономически реалности.
Разделянето на предлагането на два транша цели да даде възможност на по-широк кръг инвеститори да влагат в компанията на ранен етап, с което да се уверят в потенциала и да имат възможност да затвърдят решението си при по-големия втори транш. Обстоятелствата около COVID-19 не позволиха да се остави по-дълъг период между транш 1 и 2, но той е достатъчен, за да могат инвеститори и акционери да се убедят в текущия и дългосрочния потенциал на компанията.

"Вярвам, че запазената минимална цена продължава да дава адекватна отстъпка за инвеститорите, особено предвид силните резултати на компанията към 31 март, и средните нива, на които се търгуват книжата на технологичния сектор по света преди и след COVID, подкрепена допълнително с непроменените очаквания за междинен дивидент от 4 млн. лв. през 2020 г.," каза още Житиянов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във