Банкеръ Daily

Пари и пазари

Технологичните гиганти навлизат в петролния бизнес

Големите технологични компании навлизат в петролния бизнес. Е, не всички от тях, защото Tesla например, се бори точно в обратна посока - да намали зависимостта ни от изкопаеми горива. Но компании като Microsoft, Amazon и Google подхождат малко по-различно. Въпреки приказките за свят с по-ниски емисии на въглероден диоксид, стане ли въпрос за нефтената и газовата индустрия, те усърдно работят с компаниите там за намиране на по-лесни начини за добив на нефт.

Във видео, публикувано от Vox и споделено от Viv в Twitter, бяха открити някои интересни новини около Google и Amazon: те са в петролния бизнес, въпреки факта, че най-голямата търсачка в света споделя множество идеи за устойчивост в своите публикации. Видеото разкрива всъщност как двете компании обслужват със свои разработки на изкуствен интелект енергийния сектор.

Броят на центровете за данни на Google расте с всяка изминала година. От 2017-а компанията използва 100% възобновяема енергия, а и платформа с изкуствен интелект, която допълнително ограничава общите нива на използвана енергия. Това всъщност е добра стратегия, но на практика нещата не стоят точно по този начин, съобщава Cleantechnica.

Google откри, че технологията му за машинно обучение може да се използва и за автоматизиране на други задачи като откриване и извличане на изкопаеми горива. В резултат на това компанията използва своя изкуствен интелект, за да бъде по-ефективна и по-екологична, но също така и за да извлече колкото се може повече петрол и газ от земята, по възможно най-бързия начин. През 2018 г. Google нае Дарил Уилис, който работи 25 години в BP – компанията, отговорна за катастрофалния разлив на Deepwater Horizon в Мексиканския залив, близо до брега на Луизиана. Това е и най-големият морски разлив на нефт в историята на САЩ, след като над 4 милиона барела петрол бяха изсипани в морето.

Google нае Уилис да оглави това, което Wall Street Journal описа като "част от нова група, която Google създава, за да "ухае на нефтена и газова индустрия". Уилис е вицепрезидентът на Google Cloud Oil, Gas and Energy.  Компанията вече подписа договор с един от най-големите петролни играчи – Total, според който трябва да разработи изкуствен интелект за оптимизация на производството на нефт и газ.

Microsoft и Amazon също обединяват сили с индустрията за изкопаеми горива. Попитан дали е етично Microsoft да продава услугите си за облачни изчисления на компаниите за изкопаеми горива, изпълнителният директор Сатя Надела защити енергийните си партньори, като подчерта, че тези компании са инвеститори в Microsoft. По думите му тези инвестиции са насочени към разработването на по-устойчиви методи за производство на енергия.

Според съобщенията Amazon работи с BP и Shell, като се кани да сключи договори и с други нефтени и газови компании, за да може да разработи технологии за по-бързо откриване на нефтени находища.

Съвместната работа с петролната индустрия за създаване на алтернативи на използването на изкопаеми горива звучи като нещо добро, но ако погледнете на това от гледната точка на собственик на петролна компания, това всъщност звучи самоубийство. Защо един бижутер например би искал да работи с организация, която се стреми да елиминира нуждата от носене на бижута? Освен ако няма някакъв действителен финансов интерес от това, то тогава подобно действие е необяснимо.

Ако нефтената и газовата промишленост смятаха да се трансформират като част от устойчивата икономика и да инвестират своите милиарди долари в зелена енергия, тогава нямаше да има нужда от намиране на нови начини за по-бързо извличане на нефт. В случая се получава нещо от типа на "ние си партнираме с петролната индустрия, защото тя ни помага да озеленяваме", което звучи малко абсурдно.

В момента светът разчита на изкопаеми горива за 85% от енергийните си нужди. Този процент няма да спадне, ако компаниите харчат пари за опити да направят извличането на изкопаеми горива по-бързо и лесно. Ако искаме този дял да спадне, тези инвестиции трябва да бъдат насочени към създаване на алтернативни начини за добив на енергия. Още повече, чрез вятърната и слънчевата енергия и дори електрическите батерии имаме впечатляващи възможности за това.

Facebook logo
Бъдете с нас и във