Банкеръ Daily

Пари и пазари

Технологичната война ще замени търговската война, смята експерт

Чи Ло, старши икономист на BNP Paribas Asset Management

Търговската война между Китай и САЩ продължава, поради което тарифите, въвеждащи се като част от тази конфронтация, остават най-важния риск за пазарите. Това посочи икономистът на BNP Paribas Asset Management Чи Ло пред CNBC. Според него търговската война ще приключи, когато двете страни сключат временна сделка, но въпреки това "студената технологична война" ще продължи.

"Най-вероятно временно споразумение ще бъде сключено през следващите месеци", заяви Чи Ло и поясни, че ако Пекин и Вашингтон могат да договорят временна сделка, те могат да "подготвят почвата за по-дългосрочни преговори по по-дълбоки въпроси". По думите на икономиста американският президент Доналд Тръмп използва митата като средство за решаване на въпроси, които не са свързани с търговията, включително проблеми на националната сигурност. Ло смята, че предвид очакванията за временно споразумение, търговската война няма да окаже голямо влияние върху макро рисковете по отношение на пазарната нестабилност през идните месеци.

"В бъдеще технологичният сектор ще се съсредоточи върху риска от търговска война. Но цялостната чувствителност на пазара към общия риск от търговска война може да избледнее", подчерта още икономистът. Според него въздействието на търговския конфликт ще продължи и ще навреди на технологиите, а различията в технологичния сектор ще се засилят през следващите месеци или дори и в идните години.

В ерата на обработка на големи количества данни и свързване към интернет, въвеждането на 5G безжични мрежи е ключов компонент на технологичната битка между двете най-големи икономики в света. "Бъдещето на 5G означава, че има два потока - един воден от Китай и един воден от САЩ", заяви Ло и подчерта, че технологичният двубой в областта на 5G мрежите между Вашингтон и Пекин е потенциална посока, в която ще се води тази студена война.

Facebook logo
Бъдете с нас и във