Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ТЕХНИЧЕСКИ ФАКТОРИ УДАРИХА SOFIX

Интересна седмица за повечето търгувани акции. Официалните борсови индекси, SOFIX и BG40, отчетоха по три понижения и едно повишение през седмицата, завършвайки в четвъртък със стойности съответно от 869.84 и 141.93 пункта. През последните дни и двата индикатора пробиха ключови нива на подкрепа, но само SOFIX успя да се върне бързо над тях. Засега. Преди две седмици стана дума за възможните сценарии на движение и че най-вероятният е консолидация около текущите стойности, без да се изключва краткосрочно поевтиняване до нива 855-858 за SOFIX и 139-139.50 за широкия BG40. В общи линии, консолидацията е налице, въпреки някои технически несъвършенства на пазара, които първо надуха балона при младия индекс, а после рязко изпуснаха въздуха му. Причината бяха акциите на Холдинг Варна А АД, за които се състоя истинска война, вдигнала цената им да над 40 лв. за бройка. След края на бойните действия цената, болезнено за някои, се върна до 12-13 лв. за една. В същото време в последния ден на миналата седмица, след кратък рейд по някои основни позиции, стойността на BG40 допълнително се повиши, което направи падането още по-внушително - от 147.50 до 139.40 пункта само от понеделник до сряда.
Въпросните технически фактори удариха и ветерана SOFIX, който, макар и влязъл в серия от леки понижения, не заслужаваше участта си. След брокерска грешка, в сряда, акциите на Албена АД загубиха близо 17 лв. (над 20%) от стойността си, сгромолясвайки се до ниво от 61.15 лева. И докато пазарът се чудеше какво става, SOFIX загуби 17-18 пункта, слизайки до минимума за деня от 849.36 точки. В крайна сметка част от сделките бяха отменени и след преизчисляване на средните цени индексът затвори със стойност 853.14 пункта. След това му трябваше само ден, за да се върне до познатите нива от 867-870.
Колкото до останалата борсова търговия, повечето активно търгувани акции се разменяха в познатите ценови граници. Малко изключение бяха книжата на Софарма, КРЗ Одесос и Оргахим, чиято търговия успя да прогони част от пролетната умора на инвеститорите. Акциите на фармацевтичната компания достигнаха нивото от 9 лв. за бройка, след доста активни покупки на няколко по-големи участници. Спекулантите от своя страна също дадоха едно рамо и нищо чудно в следващите дни да видим траен пробив над ключовото ниво. Книжата на варненския кораборемонтен завод също спечелиха симпатиите на пазара и цената им вече е с близо 4-5 лв. над психологическата граница от 100 лв. за акция.
Малко по-различно протече търговията при Оргахим, която в края на миналата седмица публикува одитирания си финансов отчет за 2005 година. Неприятната изненада бе, че вместо потвърждение на печалбата от 3.386 млн. лв. във въпросния отчет блесна загуба от 5.207 млн. лева. Обяснение за това са направените провизии във връзка с вероятното признаване на дълг на Оргахим към Агенция за държавни взимания. Подробностите са излишни, като единственото, което има значение, е седмичният спад от над 5 лв. до ниво от 69-70 лв. за акция.
Търговията на акции на холдингови дружества през седмицата не се отличи с нещо особено. Може би единствено ръстът в цената на Индустриален холдинг България (3.95-4.00 лв.) и последвалата го консолидация на тези нива заслужават отбелязване. Почти всички останали дружества от сектора запазиха старите си котировки.
Сред по-интересните позиции през седмицата се наредиха акциите на Адванс терафонд АДСИЦ (1.38-1.39 лв.), Емка (28-29 лв.), Декотекс (50-51 лв.) и на дебютанта на борсата Българо-американска кредитна банка (33-35 лв.). Последното дружество направи изключително успешно вторично публично предлагане през седмицата, след като на проведения в Лондон аукцион бяха заявени няколко пъти повече акции, отколкото се предлагаха за продажба. Цената на отсичане бе определена от продавача на 29 лв. за акция, като собственици на книжа станаха предимно чуждестранни стратегически инвеститори - около 85% от предложените акции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във