Банкеръ Daily

Пари и пазари

Технически експерти на ОПЕК+ се събират извънредно във Виена

Китайският коронавирус свали петролните котировки под 54 щ. долара за барел сорт "Брент" и до 49.66 долара за барел WTI. Което провокира ОПЕК и приятели да договорят извънредно съвещание за оценка на влиянието на заразата върху глобалното търсене. Технически експерти на групата ще обсъждат сложната обстановка във Виена на 4 февруари, а техните заключения ще предопределят евентуална извънредна среща на енергийните министри на коалицията "ОПЕК+" до края на месеца. Следващото редовно съвещание трябва да се проведе през март, но извънредното положение може да го издърпа по-рано във времето. Според официално изявление на Кремъл руският президент Владимир Путин и кралят на Саудитска Арабия - Салман бен Абдулазис ал Сауд са дискутирали петролния пазар в телефонен разговор на 3 февруари. Двамата държавни лидери са потвърдили "готовността си да продължат сътрудничеството".

Причинената от коронавируса кризисна ситуация в най-големия световен производител на суровини вече редуцира търговските потоци и свали с 20% търсенето на петрол в Китай. Рафинериите ограничават дейността си, а най-големият преработвател на черно злато в страната се опитва да препродаде милиони барели нефт от Западна Африка, които не може да реализира заради ограниченото потребление. Косвена жертва на кризата може да стане Венецуела, която изнася добития петрол основно в Китай. 

Анализатори от бранша посочват, че коронавирусът налага преоценки на търсенето на течното гориво в световен мащаб и вероятно ще принуди "ОПЕК+" да удължи срока на действие на договорените редукции на добива на суровината поне от март до юни. Което би бил логичен отговор на падащите цени. 

Новината за извънредната експертна среща във Виена върна котировките на фючърсните контракти на американския сорт WTI с доставка през март над 50 щ. долара за барел в предобедната европейска търговия на 4 февруари. А котировките на сорт "Брент" с доставка през април се изкачиха до 54.77 щ. долара за барел. 

Почти всички суровини - от енергията до металите, се стабилизираха, а желязната руда и суровият петрол в Китай се съвзеха след резкия си спад в началото на седмицата. Това се случи въпреки факта, че стоманолеярните заводи и рафинериите на територията на страната остават затворени. Пекин преразглежда икономическите си прогнози с намерение евентуално да понижи целевия растеж за 2020-а. Китайските власти пък се надяват САЩ да се съгласят на евентуални отстъпки по приетата първа фаза на търговската сделка заради вируса, твърдят запознати с въпроса лица.

Извън Китай, петролният добив на Либия е паднал до най-ниското си количество от 2011-а заради блокадата на пристанищата на страната, която навлиза в третата си седмица, твърди добре информиран източник. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във