Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Танц филм фест” представя филми на тема класически и модерен танц

Рудолф Нуреев

"Киномания" започва една поредица от тематични филмови седмици. Първата е в навечерието на фестивала и ще представи селекция от филми на тема класически и модерен танц, съобщиха от НДК.

"Танц Филм Фест" започва днес в кино "Люмиер Лидл" ще продължи до 30 септември. Той включва игрални и документални филми, сред които ще има както премиерни, така и утвърдени заглавия в различните жанрове на танцовото изкуство. Всички ленти ще имат единствена прожекция само в рамките на "Танц Филм Фест"-а.
Кино пиршеството ще бъде открито с филм, който се превърна в хит в програмата на миналогодишното издание "Киномания". "Рудолф Нуреев: Бялата врана" обра овациите на публиката и медиите в зала 1 миналия ноември, а сега любителите на седмото изкуство могат да го гледат на 24 септември и на 30 септември от 19 часа. Филмът проследява житейския път на един от най-легендарните балетни артисти за всички времена. Режисьор е Ралф Файнс, който споделя, че "силата на младия изпълнител, който е жаден да разбере кой е като артист и човек... силата на неговия дух, неговата решителност" го подтиква да адаптира историята на Нуреев за големия екран.

Още един филм с участието на самия Рудолф Нуреев и Марго Фонтейн ще види публиката на 25 септември от 18.30 чася. Това е екранизацията на балета "Лебедово езеро" с режисьор Трък Бранс. Когато постановката "Лебедово езеро" на Виенската опера е заснета, Марго Фонтейн е вече жива легенда, а кариерата на на Нуреев след бягството му от Съветския Съюз тъкмо набира скорост. С присъщата си дързост, той ревизира каноничната хореография на Мариус Петипа и предлага своя версия на великия балет на Чайковски, извеждайки принц Зигфрид като доста по-равностоен партньор на Одета/Одилия. Нуреев и Фонтейн съчетават по напълно новаторски начин класически балет и модерен танц.

Считано за едно от най-великите партньорства на всички времена, за това изпълнение самият Нуреев казва: „Танцувахме като едно тяло и една душа".

Facebook logo
Бъдете с нас и във