Банкеръ Daily

Пари и пазари

Тайван остава под наблюдение за валутни манипулации

Раздуващият се търговски излишък на Тайван означава, че страната вероятно ще остане в списъка на американското финансово министерство на следените за валутни манипулации субекти когато ведомството публикува поредния си анализ и ще продължи да наблюдава валутната политика на Тайпе. 

Вашингтон реши да не посочва Тайван за валутен манипулатор в априлския си доклад, въпреки излишъците по търговската и текущата сметка и интервенциите на валутните пазари. Това са трите критерия на американците за включване на държавата, прекрачила праговете им, в списъка на нарушителите. Оттогава въпросните дисбаланси продължават да се увеличават, като търговският излишък набъбна заради по-високите цени и растящото търсене на електрониката и компютърните чипове, които страната изнася. 

Месечните доставки на стоки от Тайван отбелязаха нови рекорди за четвърти път през тази година, разширявайки излишъка по текущата сметка до втория по големина в историята през второто тримесечие. Американският анализ на валутния обмен ще обхване дванадесетте месеца до края на юни 2021-а - период, в който този излишък достигна върхово ниво като дял от тайванската икономика. 

Щатското финансово министерство обяви през април, че ще настоява за по-стриктен двустранен ангажимент на Тайван за валутата, въпреки че централната банка на азиатската държава се възпротиви на включването й в списъка на заподозрените за валутни манипулации и отрече да е търсила чрез обменния курс непочтено търговско предимство. Все пак, тя ограничи дневните интервенции на валутните пазари, в резултат на което тайванският долар поскъпна с 1.3% спрямо щатския от началото на годината и оглави класацията на азиатските валутни "отличници". 

По този трети критерий нетните покупки на чуждестранна валута на Тайванската централна банка през второто полугодие на 2020-а са били в размер на 35.2 млрд. щ. долара - сума, която надвишава значително американския лимит от 2% от БВП. Данните за 2021-а ще бъдат публикувани през идната година. 

В тази връзка икономисти на "Натиксис" допускат, че централните банкери в Тайпе ще разрешат по-голяма гъвкавост на тайванския долар и ще се въздържат от прекалено чести намеси на валутните пазари. Техни колеги пък не смятат американските списъци за чак толкова важни. Просто защото докладите на американското финансово министерство предизвикват краткотраен шум и са налице други фактори, които имат далеч по-значимо влияние върху валутния обмен, обяснява Кристъфър Уонг от Malayan Banking BHD в Сингапур. Той допълва, че силният износ ще подкрепи националната икономика и тайванския долар. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във