Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Свободно плаващият юан засега е просто блян

Онези, които мечтаят да видят китайската парична единица в клуба на валутите, чиято цена определят пазарите, ще трябва да поизчакат, при това по-дълго, смятат анализатори на "Сосиете Женерал". Просто защото по пътя към "свободата" има доста прегради. Първата е преходът да мине гладко - едно от ключовите изисквания на МВФ. А това едва ли ще се случи - всеобщо е мнението, че при пълна конвертируемост на юана той рязко ще се обезцени.

Второто предизвикателство е наличието на ясна  парична котва, която да следят пазарите, като например целева стойност на инфлацията  след освобождаването на юана. 

Засега капиталовият контрол осигурява на Пекин достатъчен комфорт, за да не прибързва с прехода към пазарно определян курс на националната парична единица. Той обаче, според банкерите на "Сосиете Женерал", с течение на времето ще има отмиращ ефект и ще притиска официалните органи да отменят до края на 2019-а сегашната валутна система на фиксиране на цената на юана към кошница от валути и в определен диапазон на търговия. Това крие реален риск от рязко обезценяване на китайските пари и дестабилизиране на международните пазари. Да не говорим и за гарантираната остра реакция на щатската администрация. Нещо повече, евентуалната девалвация ще отключи и дългова криза заради огромното бреме от вътрешни задължения на азиатския колос. 

Китай, който има излишък по текущата си сметка, има възможност да определя собствен график за свободно плаване на паричната си единица и обеща през тази година да държи юана стабилен. Пък и МВФ съветва валутите да се "хвърлят" на пазарните сили във времена на "относително спокойствие или при наличие на натиск за поскъпването им".

Цялата конфигурация, според анализаторите на френската банка, предполага валутен режим на "мръсно или управлявано плаване" (dirty float), който позволява епизодични интервенции на централната банка за промяна на посоката или на скоростта на промяна на валутния курс на местната парична единица. Този подход, възприет и за тайванския долар, филипинското песо и индийската рупия, предизвиква по-слаби пазарни колебания и отнема дълги години. Които пък могат да се използват за разрешаване на дълговия проблем на страната и за подобряване на икономическата ефективност.

Народната банка на Китай осъществи последната си акция на 21 март, когато инжектира стотици милиарди юани в националната финансова система. Тя се наложила, след като някои по-дребни кредитори не успели да изплатят задълженията си към междубанковия пазар, твърдят запознати с тези процеси. Сред нередовните длъжници били и провинциални търговски банки. Една от тях нямала дори средства да върне 50 млн. юана (7.3 млн. щ. долара) по еднодневна репо операция.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във