Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Свободните пари пришпорват инвеститорите

През изминалата седмица зеленият цвят доминираше на "БФБ-София", но не защото футболният "Лудогорец" отстрани "Лацио", а защото оптимизмът трайно се е настанил сред инвеститорите у нас. В някои случаи позитивните очаквания преминаваха дори в еуфория било заради поредния слух, че едно или друго дружество има шанс да влезе в SOFIX, било заради публикуван или очакван финансов отчет. В общи линии причини за покупки лесно се намираха, след като свободните пари по сметките на търгуващите парят все повече и повече.


С последните дни на февруари изтече и крайният срок за публикуване на консолидираните финансови отчети на публичните дружества. Тези от тях, които го сториха навреме, успяха да зарадват акционерите си. Макар че в голяма степен въпросната радост да бе очаквана и може би вече калкулирана в цените. Естествено, това не попречи на спекулантите да изтъргуват подобаващо новините, което изведе SOFIX в самото подножие на психологическата граница от 600 пункта.


Както обикновено най-активна бе търговията с акции на "Химимпорт" и на останалите дружества в групата, като "Зърнени храни България" и Централна кооперативна банка (ЦКБ). На повишен интерес се радваха и книжата на някои бивши приватизационни фондове в лицето най-вече на "Синергон холдинг", "Индустриален капитал холдинг", "Индустриален холдинг България" и "Стара планина холд". Дъщерните и асоциираните компании в структурата на тези холдинги бяха в основата на добрите им резултати през 2013 г., но инвеститорите вече гледат напред, окрилени от оптимистичните данни и прогнози, които съобщиха мениджърите на тези дружества.


Сред по-интересните движения през седмицата можем да отличим поскъпването на книжата на "Трейс груп холд", които надскочиха 6 лв. при петъчната търговия. До средата на борсовата сесия дружеството не беше публикувало консолидиран отчет за дейността си през 2013-а, но явно инвеститорите очакват приятна изненада, след като са склонни първо да "стрелят", а после да питат. Вероятна причина за резкия скок в цената можем да подозираме и в публикуван през седмицата журналистически материал, в който се намеква, че акциите на инфраструктурната компания имат шанс да бъдат включени в официалния индекс SOFIX. Подобна вероятност винаги изкушава спекулантите, тъй като при промени в структурата на индекса акциите на влизащите стават обект на силни покупки от страна на емитенти на индексни сертфикати, търгувани на европейските борси. Доколко реални са шансовете им за SOFIX ще разберем в дните след националния празник 3 март, когато с решение на управителните органи на БФБ ще бъдат съобщени евентуални промени в състава на официалните индекси.


Друга интрига, този път неповлияна от евентуално включване в SOFIX или консолидиран финансов отчет, се оказа търговията с акции на "Петрол" АД. След като продължилата години борба за контрол върху дистрибутора на горива приключи в стил "двама се карат, третият печели", новите собственици изненадаха, мисля почти всички, с намерението си да увеличат капитала на дружеството, като емитират нови над 54 млн. акции с емисионна стойност от 5 лв. всяка. При успех на процедурата свежият ресурс от над 250 млн. лв. има шанс да вдъхне нов живот на затъналия в дългове "Петрол". А оттам - и далеч повече опции за бъдеща реорганизация и евентуално продажба на стратегически играч в бранша - било накуп, или на части. Съвсем естествено, новината за планираното увеличение даде силен импулс на търговията с "петролни" акции и цената им достигна до 4.20-4.25 лв. за един брой по време на петъчната борсова сесия.


Извън пазара на акции големи емоции нямаше. На облигационния пазар цареше традиционното спокойствие. Дори новата за пазара емисия на конвертируеми облигации на "София комерс Заложни къщи" не успя да запази устрема си от летящия си старт предишната седмица.


На компенсаторния пазар неизвестните продължават да са повече от известните. Но притежателите на такива инструменти едва ли могат да се оплачат - цените на записите затвърдиха нивото от 50 ст., а боновете се радват на силна подкрепа при ниво от 56 ст. за един лев номинал.



Гено Тонев,



Портфолио мениджър



УД "Юг Маркет фонд мениджмънт" АД

Facebook logo
Бъдете с нас и във