Банкеръ Daily

Пари и пазари

Свитите рекламни бюджети понижиха органичните приходи гиганта Publicis

Френската Publicis Groupe, една от най-големите в рекламния бизнес, отчете добри резултати на първо четене за второто (изцяло коронавирусно) тримесечие. Нетните й приходи са на стойност 2.29 млрд. евро, което е с 2.6% повече спрямо същия период година по-рано.

Но органичните приходи на групата - един ключов показател в индустрията, който премахва валутните ефекти, придобиванията и други елементи, са спаднали с 13% през месеците април, май и юни. "Принос" за това имат пазарите и в Азия, където паричните постъпления са се свили с 5.7%, и в САЩ - спад с 6.8%, и в Европа - намаление с 25.3%, отбелязват от Publicis.

Председателят и главен изпълнителен директор на Publicis Groupe Артър Садун още през април прогнозира, че предстоят сериозните икономически проблеми, предизвикани от коронавируса. А като следствие от това са и намалелите рекламни бюджети.

Базираната в Париж Publicis притежава агенции като Leo Burnett Worldwide и Saatchi & Saatchi Group. Тя е третата по големина холдингова компания в рекламния бизнес в света след WPP и Omnicom Group.

 

Френската компания има бизнес и в България,

който при това се разраства на пазара на маркетингови услуги у нас. В тази посока можем да разглеждаме и една от последните сделки, които Комисията за защита на конкуренцията одобри през месец май тази година. Тя дава възможност на компанията от Нидерландия - "Публисис Груп Холдингс" Би Ви (Publicis Groupe Holdings B.V.), да изкупи останалите акции от капитала на "Публисис“ АД - София и така да придобие пряк едноличен контрол върху българското дружество.

Планираната концентрация всъщност е упражняване на предвидената в Споразумението за покупка на акции пут опция за продажба на всички притежавани от акционера Николай Неделчев акции от капитала на "Публисис" АД. А когато сумата от общите обороти на всички фирми, участници в концентрацията, на територията на страната за предходната финансова година надхвърля 25 млн. лв. те са задължени да уведомят предварително регулатора за намерението си да сключат тази сделка. 

"Публисис Груп Холдингс" Би Ви е част от групата на "Публисис Груп". То осъществява дейност като холдингово дружество, което притежава и контролира участията на компанията майка "Публисис Груп" СА, Франция, в международните й дъщерни дружества, които от своя страна предоставят маркетингови комуникационни услуги в целия свят.

"Публисис" АД е българско дружество, част от групата на "Публисис Груп", което е специализирано в предоставяне на маркетингови комуникационни услуги у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във