Банкеръ Weekly

Пари и пазари

СВЕТЪТ ВЪЗРОПТА СРЕЩУ СЛАБИЯ ДОЛАР

Щатската валута вече се търгува в близост до 1.56 щ. долара за едно евро и за първи път от 12 години насам падна под 100 йени, след като валутните търговци все повече клонят към извода, че САЩ навлизат в рецесия. Не успяха да помогнат на зелените пари дори новите мерки на Федералния резерв за успокояване на натиска върху кредитните пазари. Щатските централни банкери решиха да дадат назаем ДЦК в размер до 200 млрд. щ. долара срещу дългови книжа, гарантирани с първокласни ипотеки с рейтинг ААА, продавани от ипотечните агенции Фани Мей, Фреди Мак и от банките. Първият аукцион за тях ще се проведе на 27 март. Освен това Федералният резерв увеличи валутните си суапови линии с Европейската централна банка и с Националната банка на Швейцария съответно с 10 млрд. щ. долара (до 30 млрд. долара) и с 2 млрд. щ. долара (до 6 млрд. долара). ЕЦБ обяви, че ще осигури 28-дневни заеми на банките в еврозоната в общ размер до 15 млрд. щ. долара, а Швейцария ще проведе подобен аукцион до 6 млрд. щ. долара. Бенк ъф Инглънд пък ще предложи на 18 март 20 млрд. щ. долара под формата на тримесечни заеми и ще проведе още един такъв аукцион на 15 април. Централната банка на Канада обяви планове да купи 28-дневни ценни книжа за 4 млрд. щ. долара.
По оценка на специалисти това е най-значимата от всички мерки, които Федералният резерв е предприел досега, съвместно с основните си партньори отвъд Океана, за да облекчи натиска върху кредитните пазари. Според инвеститорите обаче планът на щатската централна банка няма да е достатъчен, за да се преодолее парализата на кредитния процес на паричните пазари и да ограничи загубите. Освен това търговците очакват ново намаление на основните щатски лихви от поне 75 базови точки още през идната седмица докато ЕЦБ не прави лихвени промени. Натиск върху щатската валута оказва и мълвата, че централните банки от Персийския залив наново обмислят да премахнат фиксирания курс на паричните си единици към американския долар.
Забавянето на щатския икономически растеж ще е по-дълбоко
а възстановяването - по-слабо от първоначалните очаквания, сочи проучване на финансовата информационна агенция Блумбърг нюз. БВП на най-голямото световно стопанство ще нарасне с 0.3% годишно през първите шест месеца на тази година и с 1.4% за цялата 2008-а, е усреднената прогноза на 62 икономисти, анкетирани в периода от 3 до 10 март. Растящите цени на горивата, намаляващата заетост и падащите жилищни оценки ще отслабят индивидуалното потребление в САЩ и ще притъпят влиянието на гласуваните от администрацията на президента Джордж Буш данъчни облекчения и мерки за стимулиране на икономиката в размер на 168 млрд. щ. долара, които влизат в сила през май. В хода на битката си с кредитния срив и с охлаждането на жилищния сектор Федералният резерв ще понижи основната лихва на страната до 2% и ще запази тази стойност до декември, предвиждат експертите в проучването. Заложилите на рецесия през идните 12 месеца са 50% от отговорилите на въпроса на журналистите 42 икономисти.
Щатските компании закриха работни места за втори пореден месец (през февруари), оповести на 7 март Министерството на труда и този акт е още един белег за забавяне на икономиката. Продажбите на дребно през февруари са паднали с 0.6% - още един признак за рецесия. Търговският дефицит на страната през януари обаче се е увеличил по-слабо от очакванията на икономистите - с 0.6% спрямо декември 2007-а - до 58.2 млрд. щ. долара. Това се обяснява с по-слабата щатска валута, която подкрепя износа и може да предотврати по-дълбок икономически спад. Задграничното търсене е нараснало с 1.6% - до историческия максимум от 148.2 млрд. щ. долара. Вносът в страната се е увеличил с 1.3% - до рекордните 206.4 млрд. щ. долара. Данните за търговския баланс са най-светлият момент в поредицата лоши стопански вести.
Очаква се щатската валута да продължи да поевтинява спрямо повечето си основни съперници и през идните шест месеца, показва проучване на Блумбърг. Това вече изправя на нокти шефа на ЕЦБ Жан-Клод Трише и държавните лидери на Япония, които започнаха да пресмятат пораженията от слабостта на зелените пари върху собствените им стопанства.
В еврозоната
цари ведро настроение, а еврото се готви да заеме мястото на щатския долар като резервна валута. Макар че всички претенденти за този пост досега са били детронирани позорно.
Доверието на инвеститорите в Германия неочаквано се е повишило за втори пореден месец през март, което е поредното доказателство, че най-голямото европейско стопанство се справя добре с поскъпването на еврото и с икономическото забавяне в САЩ. Индексът на Центъра за европейски икономически проучвания ZEW, който отчита нагласите на анализаторите и институционалните инвеститори, се е увеличил от минус 39.5 пункта през миналия на минус 32 през този месец, при положение че се очакваше спад до минус 40 точки. Януарският износ се е увеличил с 3.8% спрямо декември 2007-а, което е най-високият му растеж от септември 2006-а насам. Продажбите за държави извън Европа през януари са скочили с 12% - до 30 млрд. евро. А експортът към 26-те партньори на Германия от ЕС се е увеличил със 7.7% - до 54 млрд. евро. За цялата 2007-а немският износ е нараснал с 8.5%- до 969 млрд. евро, защото растящото търсене от държави като Русия и Китай е помогнало да се компенсира спадът му в САЩ.
За първи път за последните три месеца индустриалният продукт на еврозоната се е увеличил с 0.9% през януари (спрямо декември 2007-а) и с 3.8% на годишна база. Основната заслуга е на Германия, където умерените температури стимулираха подем на строителството. Италия отчете 1.3% ръст на януарския си индустриален продукт - най-мощен от декември 2006-а насам и първи за последните пет месеца. Франция също е постигнала увеличение, но с 0.5%, на индустриалния си бранш през януари спрямо декември 2007-а и с 2.7% на годишна база благодарение на рекордния износ. Януарският промишлен продукт, който изключва енергийния и строителния сектор, се е увеличил с 1.2% на месечна и с 3.1% на годишна база. Износът от страната е скочил до рекордните 36.6 млрд. евро през януари, което помогна за намаляване на търговския дефицит до 3.39 млрд. евро от 3.95 млрд. евро през последния месец на миналата година.
Годишната инфлация във Франция се задържа 3.2% и през февруари заради рекордния ръст на разходите за енергия и хранителни стоки. Повишението на февруарските спрямо януарските цени е 0.2 процента. Високата инфлация принуждава ЕЦБ да се въздържа да следва Бенк ъф Инглънд и Федералния резерв, които понижават основните лихви в хода на икономическия спад. Членът на управителния съвет на ЕЦБ Аксел Вебер заяви през седмицата, че не съзира никаква възможност за по-ниски лихвени проценти след рекордния скок на цените на нефта.
Японската йена поскъпна към еврото и към щатския долар
след новината, че заявките за доставка на машини и съоръжения са скочили с 19.6% през януари - най-бързият им ръст за последните повече от седем години. Ревизираният отчет на правителството от 12 март показва, че БВП на страната през четвъртото тримесечие на 2007-а се е увеличил с 3.5% на годишна база - доста над очаквания от икономисти 2.3% ръст.
Председателят на японската бизнес федерация Фуджио Митарай смята, че японската валута няма да се засили над 100 йени за един щатски долар. Той прогнозира, че зелените пари вероятно ще се възстановят през второто полугодие след като щатската икономика отново поеме нагоре.
У нас междубанковият валутен пазар през седмицата беше доста активен. Среднодневните изтъргувани обеми валута достигнаха 1877 млн. евро (3671 млн. лева). Сделките в щатски долари заемаха 1.6% от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във