Банкеръ Daily

Пари и пазари

Светът очаква името на новия шеф на Федералния резерв

Крайният срок, в който президентът на САЩ - Джо Байдън - трябва да обяви номинацията си за председател на Федералния резерв наближава. А шансът името му отново да е Джеръм Пауъл нараства. Въпреки това някои инвеститори прехвърлят равностойни алтернативи, ако в последния момент настъпи изненадваща промяна.

Уебсайтът за онлайн залагания PredictIt дава на Пауъл 76% шанс да бъде утвърден за втори мандат от щатските сенатори, което е под регистрираните на 12 септември 90%, но все пак над изчислените в края на миналия месец 61 процента. Вероятността за потенциална номинация на един от управителите на Федералния резерв - Лейл Брейнард - пък се е повишила до 18% срещу 6% през септември.  

Брейнард, която бе предложена за член на борда на Американската централна банка от бившия президент на страната Барак Обама през 2014-а, е смятана за по-умерена от Пауъл, отчасти заради настояването й да се запази свръхщедрата парична политика на институцията докато не бъде постигнат по-висок напредък във възстановяването на пазара на труда. Ако дамата бъде избрана за следващ председател на Федералния резерв, централните банкери биха могли да удължат сроковете на досегашните си схеми от стимули и да отложат графика за повишение на лихвените проценти след 2022-а. Което, според инвеститори и анализатори, би могло да предизвика поредица от бързи лихвени увеличения, ако инфлационният натиск се окаже по-упорит и Федералният резерв се наложи да догонва кривата на доходността.   

Белият дом не е посочил точна дата, до която Байдън да вземе решение кого да предложи за бъдещ управител на централната банка през следващите четири години, но ще го направи своевременно и след задълбочени обсъждания с икономическия си екип. Запознати с процеса лица твърдят, че някои от сътрудниците му подкрепят Паул. 

Когото и да номинира Байдън, той първо трябва да бъде утвърден от банковия комитет на Сената преди да бъде гласуван от всичките сенатори, за което се изисква обикновено мнозинство. И именно тук е голямата пречка пред сегашния шеф на Федералния резерв. 

Републиканецът Пауъл е направил далеч повече от предшествениците си, за да създаде нормални отношения с Белия дом, срещайки се регулярно с членове от двете партии. Което му е спечелило подкрепата на поне един демократ от сенатския банков комитет - Йон Тестър от Монтана. Елизабет Уорън от Масачузетс обаче е категорично против кандидатурата му за втори мандат. Дамата определи Пауъл като "опасен човек" заради нееднократната му подкрепа за дерегулирането на Уолстрийт и заради пропуските за спазване на етичното поведение в централната банка. Повечето републиканци, ако не и всичките, ще подкрепят Пауъл, смятат наблюдатели.  

Ако се вземе предвид досегашната практика, окончателният изход от дебатите ще е известен след няколко седмици и преди края на годината. Пауъл беше номиниран за председател на Федералния резерв от бившия президент Доналд Тръмп на 2 ноември 2017-а и замени на поста Джанет Йелън (която в момента е финансов министър). Тя пък бе посочена от Обама на 9 октомври 2013-а, предшественикът й - Бен Бърнанке - беше изборът на президента Джордж Буш, обявен на 25 октомври 2005-а и номиниран повторно на 25 август 2009-а. 

Като се има предвид, че Федералният резерв ще започне да редуцира програмата си за покупка на облигации и на агентски дълг до края на годината, евентуалната промяна на лидера ще увеличи риска пазарите да интерпретират погрешно бъдещата политика на институцията през следващата година, предупреждават инвеститори.  

Изборът на Байдън няма да е лесен на фона на разногласията на програсивните и умерените демократи за знаковите закони за инфраструктурата и за подкрепа на здравните услуги и благосъстоянието на децата, семействата и по-възрастните американци, както и на оцелелите от насилие, които са в центъра на икономическия дневен ред на американската администрация.   

Сенатор Уорън от течението на прогресивните демократи пък поиска от Комисията за ценни книжа и фондови борси да разследва търговските сделки на високопоставени централни банкери, включитено на директорите на клоновете на на Федералния резерв в Далас - Робърт Каплан и на Бостън - Ерик Розенбърг. Обект на възмущението на дамата са спорните им пазарни инвестиции през 2020-а когато централната банка предприе ударни мерки в защита на икономиката. И двамата директори подадоха оставки през септември под натиска на общественото недоволство, въпреки че транзакциите им бяха проверени и утвърдени като законни от етичното звено на Федералния резерв.  

Любопитното в случая е, че именно Брейнард е шеф на комитета, натоварен да оценява дали директорите на регионалните клонове са годни да изпълняват длъжността си, което означава, че и тя е отговорна за липсата на контрол, позволил да се случат тези търговски операции. 

След разкритията Пауъл разпореди задълбочена проверка на етичните правила за управление на финансовите вложения и на сделките на централните банкери, както и на операциите на високопоставените служители. 

Директорите на клоновете на Федералния резерв пък отговориха на критиките на сенатор Уорън с общо писмо, в което приветстват разследването на въпроса от борда на управителите и обещават да направят всички промени, наложени в резултат на проверките. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във