Банкеръ Daily

Пари и пазари

Светът гледа към стратегическия петролен резерв на САЩ

Суровият петрол поевтиня на фона на засиления натиск върху президента Джо Байдън да разпореди известни количества гориво от стратегическия петролен резерв на САЩ да бъдат пуснати на пазара. Целта е да се овладее ръста на цените на бензина и да се охлади инфлацията, която в момента се увеличава с най-високите темпове за последните десетилетия. 

Фючърсните контракти на американския сорт WTI с доставка през декември се обезцениха с 0.4% - до малко над 80 щ. долара за барел в азиатската търговия на 15 ноември, след като котировките вървяха надолу през три поредни седмици. Мажоритарният лидер на Сената от Демократическата партия - Чарлз Шумър - настоя пред уикенда Байдън да вземе незабавни мерки, за да свали цените на бензиновите колонки, които са най-високи от седем години насам. Икономическият съветник на Белия дом - Брайън Дийз - отказа да коментира дали президентът ще прибегне до стратегическия петролен резерв. 

През последните седмици вниманието на петролните търговци бе насочено към щатските запаси след като през октомври котировките на горивото се изкачиха до най-високите стойности за последните седем години под натиска на възстановяващото се от пандемията потребление. Призивът на Вашингтон към ОПЕК и приятели да увеличат с по-бързи темпове производството на черно злато бяха отхвърлени с мотив, че засега допълнителните количества, които изпращат на пазара са достатъчни. Което върна топката на Белия дом и на отговора на щатската администрация на ценовия скок.     

Инфлационното предизвикателство и по-специално бензинът, е все по-задълбочаващ се политически проблем за Байдън, доверието към когото е паднало до нова низина, по данни от последното проучване на "Вашингтон поуст - Ей Би Си нюз". То показва, че близо половината от всички американци, както и независимите, го обвиняват за възхода на инфлацията.  

По оценка на анализатори от бранша, САЩ имат ограничен брой варианти за борба с високите цени: освобождаване на определени количества гориво от стратегическия резерв, повишение на лихвените проценти и облекчаване на рестрикциите върху износа на петрол от Иран. От тях най-бързото и дългосрочно решение би бил Иран, защото то ще  понижи цените в резултат на добавеното предлагане. Техеран и Вашингтон трябва да се върнат на масата на преговорите във Виена на 29 ноември, за да опитат да съживят ядрената сделка. Ако има пробив, той може да склони американците да премахнат санкциите върху петролните потоци на Иран. 

Призивите за спешни действия и въвличането на щатския стратегически резерв показват, че Байдън е подложен на натиск и от собствената си партия - освен призивите на Шумър през уикенда, 11 други членове на управляващата партия настояха през миналата седмица за спешни действия на президента за енергията. Добре информирани източници твърдят, че от няколко седмици малка група от най-близкия кръг приближени на Байдън обсъждат възможните мерки. Засега нямало консенсус, като официални представители на министерството на енергетиката били против посягането на резерва, а съветниците на Белия дом били за такива действия и дори за прекратяване на щатския износ на черно злато.

Търговци на суровини коментират, че суровият петрол е във фаза на корекция и първото важно психологическо ниво е 80 щ. долара за барел. "Сосиете женерал" пък не вижда скорошно охлаждане на ценовия натиск и увеличи с 10 долара за барел прогнозата си за 2022-а. 

Шефът на "Витол груп" (най-големият независим търговец на черно злато в света) Ръсел Харди пък твърди, че глобалното потребление на суров петрол се е възстановило до предпандемичните си равнища от 2019-а и ще продължи се увеличава в началото на идната година. Харди очаква търсенето да надхвърли количествата от 2019-а през първото тримесечие на 2022-а, пазарното предлагане и търсене "да е на кантар" през следващите 12 месеца, а ценови скокове до 100 долара за барел - "определено възможни". 

Прогнозите на Харди допълват констатациите на друг едър играч от сектора - "Бритиш петролиъм" - който посочва, че търсенето на черно злато се е устремило към 100 млн. барела дневно до равнища, които не са били достигани преди пандемията. 

В сутрешната търговия на 15 ноември фючърсните контракти на суровия петрол сорт "Брент" с доставка през януари се търгуваха за 81.70 долара за барел, а на лекия петрол сорт WTI с доставка през януари - за 80.30 долара за барел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във