Банкеръ Weekly

Пари и пазари

СВЕТОВНИТЕ ВАЛУТИ СЕ ОСТАВИХА НА ТЕЧЕНИЕТО

Ключовите конвертируеми валути се търгуваха в утвърдените от началото на годината диапазони. Още в първите дни на седмицата еврото проби нивото на съпротива от 93.10 цента и прекара известно време около него, но не успя да удържи преднината си.
Във вторник щафетата поеха американците. Първо дойде вестта за по-добрите от прогнозираните данни за продажбите на дребно през януари, увеличили се с 0.7% в сравнение с декември. Същия ден управителят на Федералния резерв Алън Грийнспън направи редовния си полугодишен отчет пред сенатската банкова комисия. Той увери сенаторите, че изключителната слабост, видна от поредицата икономически индикатори в края на миналата година, дължаща се отчасти и на неблагоприятното време, не се наблюдава през януари. Но все пак паричният комитет на банката поддържа становището си, че опасността от забавяне на икономиката остава в обозримо бъдеще и е по-голяма от риска от инфлационен натиск. Според Грийнспън, въпреки намаляващото доверие на потребителите, то остава на нива, характерни за икономически растеж. А високата производителност на труда ограничава проинфлационния ефект от растящите разходи за заплати. Заключението на банкера е, че стопанството на страната не е в рецесия.
Обръщението на Грийнспън вдъхна надежди за бъдещето на щатската икономика и повиши цената на долара. Банковите анализатори пък го тълкуват като отворена врата за ново намаление на основните лихви в САЩ поне с 25 базови точки на поредното съвещание на паричния комитет на Федералния резерв, което ще стане на 20 март.
Еврозоната продължи да лъкатуши в лабиринта от противоречиви икономически данни. Най-голямото разочарование дойде от немските продажби на дребно през декември, намалели с 0.5% в сравнение с ноемврийските. Показателят се е увеличил едва с 1.3% в реално изражение и с 2.5% по номинал през 2000 година. Същевременно продажбите на промишлена и минна продукция през миналата година са били с 9.2% повече от 1999 г., с възходяща тенденция към реализация зад граница. Най-оптимистични показатели публикуваха италианците. Индустриалният продукт на страната през декември се е увеличил с 2.4% в сравнение с ноември и с впечатляващите 13.1% на годишна база. А БВП на Италия за четвъртото тримесечие на миналата година е отбелязал 2.7-процентен ръст в сравнение със същия период на 1999 година. Това означава, че страната вероятно ще постигне заложения от правителството икономически растеж от 2.8% за 2000 г. - най-мощен от 1995 г. насам.
Въпреки че икономическите показатели на еврозоната като цяло не бяха лоши, към края на седмицата еврото рязко се обезцени поради пробив на ред ключови технически нива на подкрепа. То падна под 91.15 цента към щатския долар, който успешно удържаше атаките от 25 януари насам и се насочи към 90 цента. По ирония на съдбата представянето на единната европейска валута спрямо японската йена бе още по-катастрофално, до голяма степен поради започналото репатриране на йени за края на финансовата 2000 година. Тук тя приключва на 31 март.
Скандалният японски министър-председател Йоширо Мори прибави още черни точки в актива си през седмицата, след като предпочете да довърши играта си на голф, вместо да реагира на съобщението за потопения от американска подводница местен рибарски кораб. Поводът бе използван да се поиска отново оставката му. Но засега той все още има подкрепата на мнозинството от управляващата Либерално-демократическа партия. На валутните пазари плъзна и слухът, че шефът на централната банка на Япония Масару Хаями също е в немилост. Повечето експерти оценяват намалението на сконтовата лихва по йената и оповестените мерки в подкрепа на ликвидността на финансовата система като половинчати и без особено значение за макроикономиката. А валутният анализатор от Креди Сюис Фърст Бостън (Credit Suisse First Boston) Джейсън Боненка ги определи като символична маслинена клонка за онези, които настояваха за по-щедра парична политика. Но банкерът категорично заяви, че няма да връща политиката на нулева основна лихва, което оказа положително влияние върху йената. Междувременно във февруарския си отчет Бенк ъф Джъпен не промени оценката си за икономическите показатели на страната, като заяви за пореден път, че японското стопанство продължава да се възстановява постепенно, но с по-ниска скорост поради намаляващия ръст на износа. Все пак банкерите обърнаха внимание на растящия риск от забавяне на икономиката, най-вече поради проблемите на чуждестранните търговци и на местния капиталов пазар.
В края на седмицата в Палермо ще се проведе редовното съвещание на финансовите министри на страните от Г-7. Очаква се в дневния ред да залегнат четири основни точки - състоянието на световната икономика, дълговата криза, международната финансова архитектура и борбата срещу прането на мръсни пари и отношенията с Русия. Валутните анализатори не очакват да бъдат обсъждани координирани действия във връзка с обменните курсове на еврото, йената и щатския долар.
У нас междубанковата валутна търговия беше скромна. Среднодневните изтъргувани обеми бяха в размер на 117 млн. г. марки при 36-процентно участие на щатския долар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във