Банкеръ Daily

Пари и пазари

Световният недостиг на чипове стигна до тостерите и пералните

Задълбочаващият се дефицит на чипове вече се усеща на пазарите на смартфони, телевизори и домакински уреди, алармират доставчици в Азия, защото компаниите увеличават запасите от търсените полупроводници.

Предлагането на чипове пресъхва заради нарасналото търсене на електроника по време на пандемията от COVID-19 и спирането на работа на едри производители на елементите. Недостигът се задълбочава от наложените санкции на китайски компании, което затруднява ред фирми да си осигурят компонентите за електронните уреди, използвани в ежедневието като перални машини и тостери. Южнокорейските групи "Самсунг електроникс" и "Ел Джи електроникс" са сред групите, които страдат от натиска от производствените забавяния, които вероятно ще продължат и през 2022-а. 

"Самсунг" е започнал да редуцира заявките за някои части за смартфони през април след като предупреди през март за "сериозни дисбаланси между предлагането и търсенето" на полупроводници. Един от двамата главни изпълнителни директори на най-големия производител на чипове за компютри предупреди за вероятни проблеми през второто тримесечие заради недостиг на тези компоненти. Той предупреди през март, че корпорацията може да е принудена да отложи до идната година пускането на новия си усъвършенстван модел смартфон. 

Едрият производител на домакинска техника "Ел Джи" твърди, че дефицитът на чипове все още не е разстроил производствения процес, но такъв риск съществува. Компанията посочва, че следи отблизо положението, защото никой не е застрахован от проблема, особено ако той се задълбочи в бъдеще. Дребен производител на телевизори в Сеул пък се оплаква, че става все по-трудно да си осигури ключови компоненти, освен ако не плати по-високи цени. 

Производството на процесори, които носят по-незначителна печалба и изпълняват по-прости задачи, като измерване на теглото на дрехите в пералните машини или препичането на филийките в тостерите, са най-засегнати, твърдят експерти на "Креди Сюис". Те се оказват на края на опашката за чипове, защото предимство се дава на продуктите с по-висока принадена стойност. 

Фабриките в Южна Корея алармират, че вече не са в състояние да задоволяват трупащите се ордери, въпреки че ратотят на пълен капацитет. Което принуждава компаниите да правят заявки в няколко производителите на чипове, твърдят играчи от бранша. Те допълват, че недостигът на интегрални платки се задълбочава от агресивното трупане на запаси от китайски фирми, които се подсигуряват в очакване на нови санкции в хода на усилията на Вашингтон да откаже Пекин от 5G амбициите.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, която отдавна работи над пълната си производствена мощност, очаква недостигът на чипове да продължи до края на 2022-а. Компанията ще инвестира 100 млрд. щ. долара за период от три години, за да увеличи производствения си капацитет.  

Nanya Technology - водещият тайвански производител на платки за памет, оповести на 20 април плановете си да изгради завод за 10 млрд. долара в страната, за да преодолее дефицита и да се възползва от растящото търсене на компоненти, свързани с технологиите 5G. 

Анализатори обаче предупреждават, че недостигът може да приключи точно толкова бързо колкото възникна, ако търсенето на електроника спадне с овладяването на пандемията. Защото след това инвеститорите ще разберат каква точно част от профила на потреблението е била реална и колко са били фантомите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във