Банкеръ Daily

Пари и пазари

Световният енергиен хаос превърна Русия в предпочитан пазарен избор

Препускащите цени на енергията подгряват залозите в полза на развиващите се държави, които изнасят суровини. А Русия се оказва фаворитът на търговците като инвестиционна дестинация.

Руската рубла е поскъпнала най-много от която и да било друга валута на развиващ се пазар в очакване на по-високи петролни печалби. Пазарните оценки на акциите на руските компании надхвърлят стойността на широкия индекс на книжата на развиващия се свят. Месечният анализ на ОПЕК, който трябва да бъде публикуван през седмицата, ще се следи зорко от инвеститорите за бъдещи указания за перспективата на петролния бранш. А руската енергийна седмица, която се открива на 13 октомври и ще продължи три дни, трябва да представи очакванията на националния сектор на горивата и енергията. 

Последните събития отклониха пазарното внимание от следените с тревога проблеми и заплахи от евентуален фалит на китайския предприемач "Евъргранд", натиснат от планина от дългове, както и от заявките на Федералния резерв за затягане на паричната политика, охладили търсенето на акции, облигации и валути на развиващите се стопанства. Инвеститорите започват да оценяват активите на енергйните износители от Русия до Колумбия, чието песо е на второ място в класацията на най-печелившите валути на месеца. 

Експерти от бранша очакват цените на енергията да останат високи, като от недостига на доставки ще спечелят компаниите на страните, които изнасят суровини.

Трусовете на енергийния пазар насочиха вниманието към руския статус на петролна и газова суперсила и към  здравите й финанси. Резервите на най-едрия световен износител на енергия са над 600 млрд. щ. долара, дълговото му бреме е умерено, а "Банк России" следва стратегия на ударни лихвени повишения, за да укроти инфлацията. 

Представа за предимствата на Русия пред другите развиващи се пазари може да се получи от повишението на оценките на печалбите. Дванадесетмесечните прогнози за регистрираните на борсата в Москва фирмени акции са скочили с 14% от началото на второто полугодие. За сравнение, очакваните печалби на компаниите от Саудитска Арабия са се увеличили с 6.7%, за азиатските пазари са се променили незначително, а за Латинска Америка са намалели. Същевременно, книжата на енергийните дружества на развиващите се пазари са с около една трета по-евтини в сравнение с по-широкия борсов индекс, въпреки последните резултати, което предполага, че възходът има потенциал да продължи. 

Парични мениджъри и хеджингови фондове, включително "Уелс Фарго асет мениджмънт", вече реагират на новата реалност и през третото тримесечие са пренасочили частично вложения от акции на китайски технологични компании към руски енергийни дружества.

"Джей Пи Моргън Чейз" пък е увеличил инвестицията си в Руския депозитарен индекс (бел. ред. - който следи ценовите движения на най-ликвидните депозитарни разписки на руските акции, търгувани на Лондонската фондова борса) в очакване на ръст на петролните котировки до края на годината. Лондонският екип от банкови стратези под ръководството на Давиде Силвестрини посочва, че "по-високите цени на черното злато ще вкарат по-големи печалби и дивиденти в книжата на енергийните фирми, които имат 59% тегло в индекса, и ще засилят рублата. Което, от своя страна, ще дръпне нагоре и акциите на местните руски компании, които имат 25% дял в индекса". Според банкерите, това е "перфектно от фундаментална гледна точка средство за залагане на суровините и в частност на петрола".

Facebook logo
Бъдете с нас и във