Банкеръ Daily

Пари и пазари

Световният борсов ентусиазъм достигна и до БФБ

През първото тримесечие на тази година "Българка фондова борса" АД пое като че ли от ентусиазма на световните капиталови пазари. Доказва го и оборотът й от 30.97 млн. лева, който е по-висок не само спрямо февруари (+14.55%), но и спрямо март 2020-а.  

Интересът на инвеститорите също е бил по-голям, като те са сключили 5770 сделки, които са повече в сравнение с втория месец тази година. Най-търсени са били акциите на фирмата, която разработва продукти за автоматизация на дома "Алтерко" - с 528 покупко-продажби, на "Биодит" - с 486 контракта, и на бившия приватизационен фонд "Доверие Обединен холдинг"  - 467 сделки.

Логичен е интересът към "Биодит" АД, което на 4 март стана първото дружество с дебют на пазара за растеж на МСП BEAM, организиран от "БФБ-София". ВЕАМ дава възможност на малкия и среден бизнес за акумулиране  на капитал при по-облекчени условия в сравнение с регулирания пазар. През март акциите на фирмата, която  разработва продукти за идентификация чрез биометрични данни, ползвани за контрол на достъпа в хотели, производствени предприятия, автомобили и банкомати, показват ръст от 48% спрямо цената от 1 лев, при която бе осъществено първичното публично предлагане (IPO). 

И четирите борсови индекси на "Българка фондова борса" АД бележат ръстове през март. Измерителят на сините чипове SOFIX регистрира увеличение от началото на годината с 12.23% до 502.28 пункта. Той е бил подкрепен в своя устрем от осем компании, при които има повишение на цената на акциите им.   

Интересно е и представянето на публичните компании от базата за изчисляване на SOFIX през март. Начело в  тройката на печелившите са "Алтерко" с ръст от 18.48% на цената на ИТ компанията.  Котировките при фирмата за производство на птичи продукти "Градус" са добавили 9.72% към стойността си, а акциите на "Фонд за недвижими имоти България" АДСИЦ са поскъпнали с 7.87 на сто. 

На другия полюс - на губещите, са книжата на "Сирма груп холдинг", които са изгубили 8.11% в търговията през март. Две публични банки също са в тази група. Акциите на "Първа инвестиционна банка" и "Централна кооперативна банка" са на червено след като борсовият вихър отвя съответно по 6.31 и 6.25% от стойността им. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във