Банкеръ Daily

Пари и пазари

Световни компании засилват борбата си с изменението на климата

Днес в цял свят се очаква голяма климатична стачка на активисти, изискващи сериозни политически ангажименти в борбата с последиците от климатичните промени, която е част от глобалната инициатива Fridays for Future. Глобалната климатична стачка трябва да достигне 160 държави след като около 200 организации и обществени инициативи поискаха да бъде организирана. Служители от големи световни корпорации също ще участват в стачката. Над 15 000 служители на Amazon и служители на Microsoft планират да се присъединят към протестиращите в Ню Йорк.

Ръководителят на Amazon дискутира усилията на компанията за борба с изменението на климата и за преход към зелена енергия. Според Джеф Безос до 2040 г. Amazon трябва да стане напълно неутрална по отношение на въглеродните емисии. За да изпълни обещанието си, гигантът за електронна търговия заяви, че е поръчал 100 000 електрически превозни средства за намаляването на разхода на гориво. Първите от тях ще влезнат в експлоатация през 2021 г. Компанията се стреми да постигне целите, заложени в Парижкото споразумение 10 години по-рано от посоченото.

Само преди ден Google обяви, че ще направи най-голямата корпоративна покупка на възобновяема енергия в историята, сключвайки поредица от нови сделки в областта на производството на слънчева енергия. Според изпълнителния директор на ИТ гиганта Сундар Пичай споразуменията включват над 2 милиарда долара инвестиции в енергийна инфраструктура, включително милиони слънчеви панели и стотици вятърни турбини.

"Веднага щом всички тези проекти заработят, нашият енергиен портфейл без въглероден отпечатък ще произвежда повече електроенергия, отколкото, например, Вашингтон или цели държави като Литва или Уругвай", отбеляза Пичай в публикация в своя блог.

Шведската верига IKEA също се опитва да бъде в крак с тенденцията за опазване на климата, като полага всички усилия да премине към чиста енергия. В четвъртък Ingka Group, която е собственик на повечето магазини на IKEA, обяви, че скорошните инвестиции във вятърна и слънчева енергия ще дадат възможност на компанията да постигне целта си за производство на възобновяема енергия, равна на потреблението през 2020 г. Компанията инвестира милиарди за вятърни паркове и слънчеви панели в магазините си и наскоро придоби дял в два соларни парка в САЩ. Според изпълнителния директор на Ройтерс Джеспър Бродин, Ingka Group ще продължи да инвестира в соларни паркове и вятърни централи.

"Климатът не е допълнителен разход. Това е наистина интелигентен бизнес и ще бъде бизнес модел за бъдещето. Всичко, свързано с изкопаеми горива и излишно използване на ресурси, ще стане твърде скъпо", поясни Бродин.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във