Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Световната икономика се "умори" да расте

В навечерието на годишните съвещания на МВФ и на Световната банка, които ще се проведат на остров Бали от 12 до 14 октомври, Фондът обяви, че глобалната икономика е достигнала върховите си нива на растеж и е навлязла в период на стабилизация. Експертите на организацията понижиха за първи път от юли 2016-а прогнозите си за подем - от 3.9 на 3.7% през тази и през следващата година, и до 3.6% до 2022-2023-а. И макар че световното стопанство все още не е изгубило шанс да достигне миналогодишния си растеж - най-силния от 2011-а, новата икономическа перспектива предполага умора, а цялостното стопанско развитие маскира дълбокото разделение между развития и развиващия се свят с растящата слабост на членовете му - от Бразилия до Турция. 

Експертите на МВФ констатират, че рискът за световната икономика е нараснал през последните три месеца, като най-съществените заплахи са търговската разправия  на Щатите с останалия свят и по-силният от очаквания ръст на лихвените проценти, който може да ускори отлива на капитали от развиващите се стопанства. По сметки на Фонда, ако търговската война продължи, световният продукт може да падне с повече от 0.8% през 2020-а, а през идната година БВП на Китай ще се свие с 1.6%, а на САЩ - с 0.9 процента.

МВФ запази прогнозите си за тазгодишния щатски растеж на 2.9% и понижи очакванията си за 2019-а - до 2.5%, отчитайки влиянието на митата, наложени от Белия дом и реципрочните налози на засегнатите страни. Предвижданията за Китай също са преоценени до 6.2% ръст през 2019-а, а тазгодишните очаквания за еврозоната са за 2% увеличение на БВП. 

Фискалният спор между Брюксел и Рим продължава да тежи на еврото, което падна в началото на седмицата до 1.1490 щ. долара, до 1.1401 шв. франка и до 129.79 йени. В изявление на медийна конференция италианският вицепремиер Матео Салвини обяви председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и комисаря по икономическите въпроси Пиер Московиси за врагове на Европа. А изнервените инвеститори наляха повече пари в щатската валута като спасително убежище от последна инстанция.

Валутните търговци, които залагат на поскъпване на еврото, обаче все още не са загубили съня си заради Италия. По оценка на анализатори на "Дойче Банк" държавните облигации на Ботуша трябва да паднат още повече, за да повлияят и на валутните пазари. А експерти на "Джей Пи Моргън Чейз" предупреждават, че 400 базови точки марж между доходността на десетгодишните германски и италиански ДЦК - ниво, което не е пробивано от 2012-а, ще е тест за оцеляването на италианския кабинет.

В късната следобедна европейска търговия на 10 октомври еврото се разменяше срещу 1.1530 щ. долара и 1.1416 шв. франка.

У нас

междубанковият валутен пазар през седмицата беше активен. Средният дневен валутен оборот достигна 2597 млн. евро (5078.5 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 0.76% дял от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във