Банкеръ Daily

Пари и пазари

Световната банка ще насочва помощи към Афганистан

Световната банка работи по предложение да изпрати на хуманитарни агенции до 500 млн. щ. долара от замразената помощ за Афганистан, споделили за агенция "Ройтерс" добре информирани източници. Тези средства обаче няма да достигнат до десетки хиляди работници в публичния сектор на страната и прехвърлянето им е твърде усложнено от американските санкции.  

Членовете на борда на световния кредитор трябва да заседават на 30 ноември по съгласуваното през последните седмици с официални представители на САЩ и на ООН предложение за пренасочване на авоари от Афганистанския доверителен фонд за реконструкция (ARTF), в който има 1.5 млрд. долара.  

39-милионното население на страната живее в условията на едва кретаща икономика, в очакване на гладна зима и на растяща бедност под управлението на талибаните, които преди три месеца завзеха властта след като и последните американски войници напуснаха родината им след 20-годишна война.

Афганистански експерти коментират, че помощта ще бъде от полза, но ще постави ред въпросителни.

Един от най-важните е как да получат средствата без сътрудничеството на финансовите институции, подлежащи на американските санкции. Другият е липсата на помощи за държавните чиновници, защото парите са насочени основно за неотложните нужди на здравеопазването в Афганистан, където по-малко от 7% от населението е ваксинирано срещу COVID-19.

Засега фондовете няма да покриват заплатите на учителите и на други правителствени служители - политика, която, според експертите, може да ускори колапса на държавното образование на страната, на здравеопазването и на системите за социални услуги. Те предупреждават, че стотици хиляди работници, които не са получавали трудовите си възнаграждения от месеци, могат да спрат да ходят на работа и да се включат в потока от емигранти. 

Световната банка няма да може да упражнява надзор върху изразходването на помощта след превеждането й в Афганистан, посочва един от запознатите с плановете източници.

Официален американски представител подчертава, че УНИЦЕФ и други агенции, които ще получат пари, ще имат "собствен контрол и ще изпълняват свои политики".   

Въпреки че американското министерство на финансите е изпратило писма, които информират банките, че могат да обработват хуманитарни транзакции, опасенията от санкции продължават да възпрепятстват прехвърлянето дори на основни доставки като храни и лекарства, оплаква се добре информиран източник. Той обръща внимание, че това е военна стратегия за унищожение на противника, която "ще създаде повече бежанци, повече отчаяние и повече екстремизъм". 

Всяко решение за пренасочване на пари от ARTF изисква одобрението на всичките донори, най-големият от които са САЩ. Говорител на държавния департамент е потвърдил, че Вашингтон работи със Световната банка и с други дарители по целите, за които да бъдат използвани натрупаните средства, включително за възнаграждения за онези, които работят в особено важни сфери каквито са учителите и здравните работници. Той е уверил, че американското правителство е готово да посрещне най-важните нужди на афганистанците, "особено в секторите на здравеопазването, образованието, социалните нужди и прехраната ... но международната помощ не е магическо решение".

ARTF е създаден през 2002-а и се управлява от Световната банка.

Той е най-големият финансов източник за гражданския бюджет на страната и над 70% от средствата в него са чуждестранна помощ. Световната банка прекрати преводите от фонда след като талибаните поеха управлението на Афганистан. Същевременно, Вашингтон спря да снабдява страната с долари, замрази активи в размер на 9 млрд. щ. долара на Афганистанската централна банка и прекрати финансовото сътрудничество. 

Говорител на Световната банка потвърди, че екип от експерти на институцията и членове на изпълнителния й борд проучват как да пренасочат средства от фонда до агенции на ООН. Мисли се за потенциална замяна на щатски долари срещу афгани (националната валута на Афганистан) като начин за превеждане на помощи в страната. При този подход авоари на ARTF ще бъдат депозирани в международните сметки на афганистански частни институции, които ще преведат афгани от техните сметки в афганистанска банка на хуманитарни групи в страната, твърдят два добре информирани източника. По този начин ще се заобиколят талибаните и ще се избегнат санкциите на САЩ и на ООН.

Планът обаче е сложен и ще изисква време за изпълнение. Един от най-големите проблеми е липсата на механизъм за надзор върху превеждането на средствата в Афганистан, който да гарантира, че лидерите и бойци на талибаните нямат достъп до тях, споделя трети източник. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във