Банкеръ Daily

Пари и пазари

Световната банка: Има твърде много задлъжнялост по света

Има твърде много задлъжнялост по света и Китай е голямата причина за това, заяви президентът на Световната банка Дейвид Малапс в четвъртък, цитиран от CNBC. "Има предизвикателства, пред които е изправен светът по отношение на това как да имаме прозрачни проекти, които да са висококачествени и където дългът е прозрачен. Китай се движи толкова бързо, че в някои части на света има твърде много дългове", каза Сай Айзен от Малпас. "Това е нещо, върху което можем да работим с Китай".

Китай е предоставил трилиони долари на други страни, включително и на САЩ. От януари Китай притежава 1,12 трилиона щатски долара в американските съкровищни облигации, според данни на Министерството на финансите.

Малпас е критик на усилията на Китай да финансира своята инфраструктурна инициатива "Един пояс, един път". През миналата година той посочи, че тези заеми оставят по-слабите държави с „прекомерен дълг и проекти с ниско качество”. В четвъртък Малпас заяви, че Китай е готов да намали тези усилия, отбелязвайки: "Те искат да видят по-добри отношения с други страни и да бъдат част от световната система. Очаквам да са успешни в това и да имаме добри отношения с Китай".

Маплас също разкритикува Китай и за вземането на нискотарифни заеми от Световната банка, въпреки че е втората по големина икономика в света и надвишава прага на доходите на банките за нискотарифни кредити през 2016 г. "Китай признава, че ролята му на кредитополучател в банката трябва да намалее", каза Малапс. Той отбеляза също, че кредитите на Световната банка за Китай намаляват, като добави, че очаква това да продължи и през следващите три години.

Дейвид Малпас бе избран за поста си миналия петък. Преди да се присъедини към Световната банка, той работи като секретар по международните въпроси в Министерството на финансите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във