Банкеръ Daily

Пари и пазари

Светло бъдеще пред паунда

Британският паунд ще поскъпне с 6% - до 1.33 щ. долара. Това най-вероятно ще стане до края на годината, твърдят експерти на "Свенска Ханделсбанкен". Прогнозите на шведската банка за посоката на движение на английската валута са сред най-прецизните през последните три тримесечия. Двадесет и осемгодишният валутен стратег на "Ханделсбанкен" - Киран Закария  обясни  точността на оценките си  с факта, че не е в Лондон и се е дистанцирал от британската политическа драма.

"Ханделсбанкен" прогнозира успешно, че срокът за BREXIT ще се удължи извън оригиналния краен срок -29 март 2019-а, което предизвика срив на националната валута през април заради увеличения шанс за напускане на Европейския съюз без сделка. Този път обаче Закария надушва различна динамика, защото повечето лоши новини вече са отчетени в цената на паунда, а перспективата пред долара става по-мрачна .

Основният сценарий на екипа от стратези и икономисти на Закариа в Стокхолм е, че датата на отделяне на Острова от Континента ще бъде отложена отново. Но пък експертите не очакват несигурността да се увеличи кой знае колко. Нито  че английското стопанство ще отчете особен спад под сегашните равнища.

Мнението на шведите се различава съществено от усреднената прогноза за паунда от 1.28 щ. долара до края на 2019-а, защото се дистанцира от мрачните усещания на някои инвеститори за нов срив на английските пари, ако Борис Джонсън бъде избран за премиер и реши да осъществи BREXIT без сделка. Закария смята, че британската лира на практика е ударила дъното и до края на август ще видим котировка от 1.31 щ. долара. Същевременно щатското стопанство ще започне да се забавя, а Федералният резерв ще започне да сваля лихвите.

"Бенк ъф Инглънд" държи на намеренията си да повиши лихвените проценти на Острова, ако BREXIT се осъществи гладко. Но играчите на паричните пазари се обзалагат, че банкерите ще трябва да сменят курса и да снижат кредитните разходи заради охлаждането на световната икономика. Председателят на "Бенк ъф Инглънд" - Марк Карни, коментира на 2 юли, че търговските търкания са увеличили риска за националния растеж и че в някои юрисдикции "влиянието им може да наложи бърз отговор като застраховка в подкрепа на подема". Думите му качиха цените на десетгодишните английски облигации и стимулираха инвеститорите да увеличат залозите, че английската централна банка ще понижи лихвите още до края на годината. При това, въпреки уверенията на Карни, че световните пазари вече са отчели в цените "много повече от необходимите стимули".

Директното влияние от митата е ограничено, по сметки на "Бенк ъф Инглънд". Дори в случай на ескалация на търговската война в глобален аспект, при който Вашингтон облага с мита износа на коли, а всички засегнати предприемат ответни действия, това ще отнеме скромните 0.8% от световния продукт. Шокът върху доверието на бизнеса обаче може да удвои този ефект и да отреже 1.7% от глобалния БВП и почти 4% от щатския.

В тази връзка "Ханделсбанкен" очаква английската централна банка да остави лихвените проценти на сегашните им равнища, а евентуалното отлагане на BREXIT да доведе до нови парламентарни избори или до втори референдум. Дори при такъв сценарий обаче Закария е убеден, че паундът ще продължи да е по-печеливш от зелените пари през 2020-а.

Според експертите на "Ханделсбанкен" успехът им в прогнозирането на посоката на движение на английската валута се дължи на факта, че те поставят акцент върху краткосрочните фактори, включително бизнесцикъла на страната, лихвените диференциали и апетитът за рискови активи. Именно те са били негативни за паунда през първото полугодие, но в момента са по-неблагоприятни за американския долар.

 


 

   

Facebook logo
Бъдете с нас и във