Банкеръ Weekly

Невероятен пробив за България:

СЪС ЗЛАТЕН МЕДАЛ ОТ БРЮКСЕЛ РАКИИТЕ НА КАРНОБАТ ПОКОРИХА СВЕТОВНИТЕ ПАЗАРИ

S 250 b95c8272 98e2 4de2 b06e 2dd4da66a172
S 250 bb8d50ff 314d 4860 aa15 1fc8533915aa
S 250 32762530 8b6a 4541 8327 aa1b4d0fa918

"С ракиите на Карнобат България покори Европа и триумфира на световните пазари." Това коментираха енолози и винени журналисти от Стария континент при обявяването на златния медал за невероятната ракия "Кехлибар" на "Винпром Карнобат". Призът е присъден на страната ни от най-авторитетния конкурс за спиртни напитки Spirits Selection в Брюксел, който е част от престижния Concours Mondial de Bruxelles. Наградата е уникално постижение, тъй като за пръв път страната ни получава златно отличие за ракия от най-авторитетната световна надпревара в сърцето на Европа. Тазгодишното издание на Spirits Selection се проведе в Китай, който е най-големият  пазар за високоалкохолни напитки. Организаторите издадоха, че местни търговци дори са поръчали първите количества от наградената ракия на "Винпром Карнобат", очаровани от вкуса и аромата й. Изключителният пробив идва броени месеци след като глобалната винена общност и Concours Mondial de Bruxelles обявиха вината от карнобатските лозя за свои фаворити и им присъдиха златни медали от едноименната надпревара.

Ключът към успеха за българската ракия в Брюксел е уникалният местен сорт "Мускат Отонел", използван в състава й, който придава на "Кехлибар" фини аромати на здравец и индрише. Доста преди Брюксел да й присъди златен медал, най-големият гроздопроизводител от Италия Тарчизио Труант обяви, че Карнобатският край е най-доброто място не само в цяла България, а и на Балканите, за отглеждане на този сорт. Ароматът на гроздето, което зрее в собствените лозя на "Винпром Карнобат", няма аналог в цял свят, а "Кехлибар" е единствената ракия, чийто автентичен аромат е постигнат  изцяло благодарение на великолепния тероар на Карнобатския край. В пепиниерии "Труант" се произвежда посадъчният материал, с който са засадени лозята на елитните изби от Бордо, Тоскана, Калифорния, Нова Зеландия и ЮАР, но сеньор Труант призна, че българският "Мускат Отонел", който се отглежда във "Винпром  Карнобат", превъзхожда всички останали клонове, виреещи в другите части на Европа. А широко използваният в цял свят за направата на бренди и коняк
сорт "Юни Блан" пък е този, който позволява ракията да отлежава дълго в дъбови бъчви и да извлече най-доброто от тях. Точно тригодишното й отлежаване създава една ракия с изключителен вкус и аромат, която заслужено нареди  България сред световните производители на високоалкохолни напитки.

Ракията "Кехлибар" се приготвя по старинен способ, наследен от древните  траки, обитавали земите около днешен Карнобат. Непосредствено след изваряването на ракията технолозите на "Винпром Карнобат" потапят в съдовете късчета естествен кехлибар, защото векове наред се е знаело, че този камък е универсален лек за множество заболявания и естествен филтър срещу замърсявания. Кехлибарът притежава силата да елиминира всички токсини и остатъчни продукти в течностите, ето защо ракията "Кехлибар" се отличава с изключителна чистота и балансиран вкус. Освен че пречиства до съвършенство, ценният камък придава на ракията нежен кехлибарен цвят, а добре узрялото и екологично чисто грозде я обогатява с фин мускатов аромат и меки дъбови тонове.

 

Ароматите на индрише и здравец са извлечени по естествен път от уникалния "Мускат Отонел", като веднага след намачкване гроздовият сок престоява в бъчви от сребърен дъб. По-късно готовият дестилат отлежава минимум пет години в същите бъчви. Благодарение на автентичната технология кехлибарената напитка добива плътност, мекота и се обогатява с ценни ухания. Ракията се изварява в единствените по рода си посребрени казани, които чрез електролиза от вътрешната страна я пречистват до съвършенство.
Цвят: кехлибарен, златист
Аромат: мускатови нотки в комбинация с добре балансирана дъбова дървесина
Вкус: плътен гроздов вкус, елегантен, с усещане за дължина
Температура на сервиране: 12-15C

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във