Банкеръ Weekly

Пари и пазари

СУРОВИНИТЕ ЩЕ ПОЕВТИНЕЯТ В КРАЯ НА ГОДИНАТА

Ценовият балон на борсовите стоки ще се спука не по-рано от четвъртото тримесечие на годината, когато по-високите лихви ще забавят икономическия растеж и съответно търсенето на суров петрол, мед и други суровини. Такава е прогнозата на Фредерик Ласер - шеф на звено за анализ във френската банка Сосиете женерал, публикувана в три обзора между 26 и 31 май. Според него котировките на борсовите стоки, включително и на цинка и платината, които достигнаха рекордно високи стойности през последните няколко месеца, може да продължат да вървят нагоре и през третото тримесечие заради спекулациите за нарушения в доставките и намаляващите запаси.
Цените на суровините и материалите, измервани чрез индекса CRB на Ройтерс/Джефрис, са регистрирали ръст през последните четири години - най-продължителния им възход от началото на 70-те години на ХХ век. През седмицата, приключила на 19 май, обаче той падна с 6.4% - най-рязко от 1980-а насам. Ласер не смята, че тази корекция бележи край на възходящото движение, което ще остане впечатляващо до последните три месеца на годината, и очаква в периода юли-септември металите за индустрията да поскъпнат повече от благородните, както и от енергията.
Инвеститорите са разделени в прогнозите си за края на ценовия възход на суровините и материалите. Стийвън Роуч - главен икономист на щатската инвестиционна банка Моргън Стенли, заяви на 15 май, че балонът ще се спука, когато икономическият растеж на Китай се забави. А Джим Роджърс - бивш инвестиционен партньор на Джордж Сорос, коментира на 12 май, че рекордните цени ще се задържат, докато търсенето е по-високо от предлагането.
През последната година медта поскъпна с повече от 200%, среброто - с 65%, а златото - с 52 процента. Котировките на суровия петрол пък се задържат над 70 щ. долара за барел. Ласер сравнява този ценови възход с борсовия бум на акциите на технологичните компании в края на 90-те години. Подобни екстремни нива, отбелязва той, обикновено се задържат средно между девет и 12 месеца.
Очакванията на Ласер са медта да се търгува средно по 9500 щ. долара за тон през третото тримесечие, преди средните цени да спаднат до 7650 долара през четвъртото и до 6300 долара през идната година. Средните котировки на цинка може да достигнат 4250 долара на тон в периода юли-септември и след това да спаднат на 3100 долара през последните три месеца на 2005-а. Алуминият пък вероятно ще се търгува средно за 3350 щ. долара за тон през третото тримесечие и за 2850 долара през четвъртото. Прогнозите за златото са средно 770 щ. долара за тройунция през юли-септември и 650 щ. долара през октомври-декември 2006-а.

Facebook logo
Бъдете с нас и във