Банкеръ Weekly

Пари и пазари

СУРОВИНИТЕ ПОСТАВИХА НОВИ РЕКОРДИ

Страхът от инфлация и рекордно евтиният долар хвърлиха на 6 март инвеститорите в прегръдките на спасителните убежища - правителствени облигации и злато, чиито цени овладяха нови върхови нива на фона на спада на фондовите борси. Златото се доближи до рекордните 992 щ. долара за тройунция, а среброто надхвърли 21 щ. долара за тройунция за първи път от 27 години насам. Цените на базовите метали също вървят нагоре, като медта отчете още един ценови рекорд от 8 820 щ. долара за тон.
Котировките на суровия петрол пък се окопаха твърдо над 100 щ. долара за барел, като нефтените фючърсни контракти с доставка през април атакуваха 106 долара за барел на борсата в Ню Йорк. А цените на априлските нефтени фючърси тип Брент достигнаха на 6 март близо 103 щ. долара за барел в Лондон. Основната причина за тези стойности е, че пазарът все още се концентрира върху слабостта на щатската валута. Просто защото, ако инвеститорите очакват нов ценови спад на зелените пари, то те биха избрали да продадат долари и да направят дълги позиции в суровини.
Разбира се, има и някои обективни причини. На първо място, страните членки на ОПЕК отново не послушаха щатския президент Джордж Буш и на официалната си среща на 5 март решиха да оставят квотите непроменени - на досегашното им общо равнище от 29.67 млн. барела на ден. На второ място, пограничният конфликт между Венецуела, Колумбия и Еквадор се задълбочи, след като колумбийски бунтовници бомбардираха на 5 март петролопровода Трансандино. И като капак се оказа, че нефтените запаси на САЩ са паднали с 3.06 млн. барела през миналата седмица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във