Банкеръ Daily

Пари и пазари

Суровините навлизат в нов "суперцикъл"

Цените на селскостопанските стоки вървят ударно нагоре, металите регистрираха най-високите си котировки за тази година, а суровият петрол се настани устойчиво на стойност над 50 щ. долара за барел. Което според  експертите на "Джей Пи Моргън Чейз" означава, че суровините ще навлязат  в нов суперцикъл на печалби през идните години. 

Дългосрочният подем в цените на комплекса от борсови стоки изглежда напълно възможен, защото Уолстрийт залага на силно икономическо възстановяване от пандемията, третира ги и като средство за хеджиране срещу ръст на инфлацията, посочват анализатори на "Джей Пи Моргън Чейз" в анализ, публикуван в средата на седмицата. Цените могат да скочат и като "нежелано последствие" от битката срещу климатичните промени, която заплашва да ограничи предлагането на черно злато и същевременно да повиши търсенето на металите, използвани за изграждането на инфраструктурата на възобновяемите източници на енергия, на производството на батерии и на електрически автомобили, добавят банкерите. 

Елитът на Уолстрийт - от "Голдмън Сакс груп" до "Бенк ъф Америка" - предрича възходящо движение на суровинните пазари, след като правителствените стимули започнаха да дават ефект и ваксините се включиха в световната битка срещу вируса на COVID-19. Оптимизмът вече е провокирал ръст на залозите на хеджинговите фондове в полза на суровините до най-високия им брой за последните десет години - драматичен обрат в сравнение с 2020-а, когато петролните котировки паднаха за кратко под нулата за първи път в историята, а селските стопани намаляваха и се принуждаваха да складират  произведената продукция заради прекъснатите снабдителни вериги и свитото потребление.   

Суровините са преминали през четири суперцикъла през последните сто години. Последният от тях достигна върховите си равнища през 2008-а, след 12-годишно възходящо движение, инспирирано от икономическия подем на Китай. Предстоящият цикъл, според хората от "Джей Пи Моргън Чейз", ще има няколко "мотора": възстановяването след пандемията, свръхщедрата парична и фискална политика, слабият американски долар, ускоряването на инфлацията и по-агресивните стратегии за защита на околната среда в глобален план.

Хеджинговите фондове не са били толкова оптимистично настроени към суровините от средата на миналото десетилетие, когато Китай натрупваше всякакви запаси - от мед до памук, а провалените зърнени реколти и забраните за износ по света бяха сред причините, довели до правителствените преврати по време на Арабската пролет. Връщането на борсовите стоки на сцената в момента започва да изглежда по подобен начин, като обобщеният им ценови индикатор се изкачи до най-високите котировки за последните шест години.

В случая става въпрос за борсовия индекс Refinitiv/Core Commodity CRB Index, който вече се върна на предпандемичните си равнища и е грубо със 75% над минималните си равнища от края на април 2020-та. В него са включени 19 суровини: алуминий, какао, кафе, мед, царевица, памук, суров петрол, злато, масло за отопление, заклани свине, жив едър рогат добитък, природен газ, никел, портокалов сок, бензин, сребро, соеви зърна, захар и пшеница. Тези борсови стоки са сортирани в четири групи с различно тегло в индекса: енергия с 39% дял, селскостопански продукти - 41% дял, скъпоценни метали - 7%, и базови/индустриални метали - 13 процента. 

Базовият борсов индекс приключи търговската си сесия на 9 февруари с максималните за тази година 195.76 пункта, а по време на търговията си на 11 февруари "се докосна" до 196.35 точки, преди да "затвори" на 195.15 точки. 

Цените на царевицата и на соевите зърна скочиха след като Китай "се нахвърли" върху американската реколта. Медта се изкачи до върхови за последните осем години котировки, повлияна от оптимизма за широко икономическо възстановяване. Суровият петрол осъществи впечатляващ подем в хода на редуциране на нефтените запаси, затлачили пазара по време на най-стриктните и повсеместни в световен план пандемични карантини.

В обедната търговия на 12 февруари фючърсните контракти на петрол сорт "Брент" с доставка през април се котираха за 60.70 долара за барел, а американският лек суров петрол WTI с доставка през март - за 57.70 долара за барел. Те приключиха седмицата доста по-силно и убедително - 62.43 долара за барел за сорт "Брент" и 59.47 долара за барел за WTI.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във