Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Суровините "крещят": Купувайте ни!

Цените на борсовите стоки, които през миналата година бяха натикани в ъгъла от други  напористи активи като акции и криптовалути, изпращат сигнали за поврат. Индексът на "Стандард енд Пуърс" - GSCI Total Return Index, който следи 24 суровини, се намира в близост до най-ниските в историята си оценки спрямо базовия щатски индекс S&P 500. Което предполага стабилен и продължителен десетгодишен подем, който ще започне  през 2018-а, посочва Шон Хакет - директор на брокерската фирма "Хакет файненшъл адвайзърс".

Предвижданията на експерта може и да се сбъднат, ако се съди от първите работни дни на новата година и от индекса на "Блумбърг" - Bloomberg Commodity Index, отчитащ пазарните оценки на 22 борсови стоки. Той се изкачи до най-високата си стойност от средата на февруари 2017-а насам, но въпреки това е далеч от върховите си нива от 2008-а.

Сред отличниците е златото, чиито цени се повишиха на 3 януари за девета поредна търговска сесия - най-продължителният период на печалби от средата на 2011-а. Което означава, че инвеститорите се позиционират за ръст на инфлацията. Контрактите на скъпоценния метал за незабавна доставка се котираха за 1316.34 щ. долара за тройунция в късия следобед на 3 януари, а на договорите с доставка през февруари - за 1317.50 долара за тройунция.

Златото поскъпна с 14% през 2017-а - най-силното му представяне за последните седем години. А доларовият индекс на "Блумбърг" загуби 8.5% през същия период.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във