Банкеръ Daily

Пари и пазари

Суровият петрол продължава да поскъпва

Суровият петрол поскъпна за четвърти пореден ден (на 4 февруари). Това стана, след като ОПЕК  обеща да продължи скоростно да разчиства глобалния излишък от гориво, натрупан по време на пандемията от COVID-19. Фючърсните контракти на горивото от сорт WTI с доставка през март се търгуваха малко над 56 щ. долара за барел, което е ръст от 7% от началото на седмицата. Базовият сорт "Брент" с доставка през април се доближи до цена 59 долара за барел и се е устремил към 60 долара.

В комюникето от поредното онлайн съвещание на Съвместния министерски комитет на ОПЕК и приятели, състояло се на 3 февруари, министрите от организацията под ръководството на Саудитска Арабия и Русия подчертават колко е важно да се ускори възстановяването на пазарния баланс заради "несигурните" перспективи пред  търсенето. И се изразява оптимизъм за състоянието на пазара на суровината през 2021-а. Панелът, който упражнява надзор върху стратегията на ОПЕК+, не препоръчва промени на досегашната политика, а тя  призовава повечето  членове да запазят досегашния обем на доставките през февруари. А водещият износител Рияд да ореже доброволно добива с 1 млн. барела на ден през този и през идния месец - ангажимент, поет едностранно от Саудитска Арабия.

Усилията на алианса очевидно дават резултат въпреки все още колебливото възстановяване на търсенето. Петролните запаси на САЩ са се стопили с 994 хил. барела през миналата седмица и са най-малки за последните повече от десет месеца. Американското министерство на енергетиката пък прогнозира, че местното производство на горивото няма да надхвърли равнищата си от 2019-а поне до 2023-а.

Складовите резерви на Китай в момента са най-ниски за последната година, сочат официалните данни. 

Въпреки тези позитивни постижения възстановяването на потреблението на горивото остава доста несигурно, защото периодично въвежданите изолации ограничават мобилността на пазара. Допълнителен стрес внасят съобщенията за множеството мутации на върлуващия коронавирус. Уверенията на Саудитска Арабия, че ще продължи да ограничава добива обаче вероятно ще имат благотворно влияние върху тази търговия  през първите две тримесечия на  годината, а по-високите цени могат да върнат повече барели от САЩ и Иран.

Техническите индикатори показват, че цените както на "Брент", така и на WTI, са достигнали точките на обрат. Същевременно, краткосрочното влияние на пандемията върху търсенето също ограничава потенциала на възходящото движение.

Експерти на "Голдмън Сакс" обаче предупреждават, че дребните инвеститори, които ползват форуми като Reddit, могат да решат да се насочат и към други пазари на суровини след този на среброто.Под  техния натиск цената му надхвърли за кратко 30 щ. долара за тройунция в началото на седмицата, а в следобедните часове на 4 февруари се търгуваше близо до 26 долара за тройунция, откъдето тръгна и атаката.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във