Банкеръ Daily

Пари и пазари

Суровият петрол приключва седмицата на сериозна печалба

Котировките на суровия петрол отново тръгнаха нагоре заради временните пробиви в доставките и спекулациите, че пренасочването от по-скъпия природен газ ще насърчи търсенето. Въпреки че американският сорт WTI с доставка през септември се колебае около и малко над 94 щ. долара за барел, той е поскъпнал с 5% през тази седмица спрямо миналата. Шест газови и петролни полета в Мексиканския залив са били затворени след като теч в помощна станция в Луизиана е прекратил подаването на суровината по два тръбопровода. "Шел" очаква услугите да се възобновят на 12 август. Черното злато сорт "Брент" с доставка през октомври отново се доближава към 100 щ. долара за барел. 

В анализ, публикуван на 11 август, Международната агенция по енергетика (МАЕ) повиши прогнозата си за глобалната консумация на суровината като се мотивира с растящите цени на природния газ и горещините, стимулиращи търсенето. Световното потребление ще нарасне с 2.1 млн. барела на ден - с 380 хил. над предишното й предвиждане - до 99.7 млн. барела дневно през 2022-а и с нови 2.1 млн. барела - до 101.8 млн. барела на ден през 2023-а. И, като капак, ОПЕК+ почти сигурно няма да качи производството през идните месеци заради ограничения обем свободни мощности, посочват енергийните експерти.  

Значителният ценови седмичен ръст на черното злато - най-големият за последните четири месеца - последва сериозен срив до шестмесечен минимум през миналата седмица в резултат на опасенията на инвеститорите от по-слаб икономически растеж и потребление. Цените получиха възходящ тласък и от временното спиране на подаването на гориво по южната отсечка на петролопровода "Дружба", която снабдява Централна Европа с руски петрол. Както и от по-слабия щатски долар, който спря временно бързия си възход след последните данни за отслабналия инфлационен натиск в САЩ.   

Въпреки че котировките на петролните фючърсни контракти се повишиха през тази седмица, следените с особено внимание спредове между различните по срочност контракти показват, че пазарният спазъм постепенно отстъпва. Диференциалът между цените на двата контракта с най-близки срокове до падежите на сорт "Брент" се е свил до 1.27 щ. долара за барел на 12 август (бел. ред. - в полза на спот-цената срещу по-дългосрочната котировка) срещу 3 долара за барел през юли.   

Употребата на суров петрол за производството на електроенергия расте заради горещата вълна, която залива отделни части на планетата и рекордно високите температури, включително във Великобритания. Повече черно злато изгарят не само Саудитска Арабия и Ирак, но също Португалия, Обединеното кралство, Испания, Германия и Италия, констатира МАЕ. А готовността на Брюксел да ограничи с 15% потреблението на синьо гориво от август 2022-а до март 2023-а, ще родължи да повишава търсенето на суров петрол с грубо 300 хил. барела средно на ден през следващите шест тримесечия.

В противовес на мнението на МАЕ, ОПЕК е настроен доста по-песимистично и съобщи на 11 август, че очаква понижено търсене на черно злато и излишък от суровината през това тримесечие.

В последния си анализ МАЕ констатира също "ограничено въздействие" върху руския петролен продукт от началото на войната в Украйна и повишава прогнозата си за производството на руско черно злато през 2023-а. Износът на Москва на суров петрол и петролни производни за Европа, Япония и Южна Корея е спаднал с почти 2.2 млн. барела дневно от пълномащабните военни действия на Кремъл, посочва агенцията. Но пренасочването на потоците към други дестинации, включително към Индия, Китай и Турция, е туширало част от финансовите загуби на руснаците. 

Руското производство на горивото е било само с 310 хил. барела на ден под предвоенните равнища, което е спад с по-малко от 3%, а общите количества изнесена суровина са намалели с 580 хил. барела, показват последните данни на МАЕ. В резултат, Русия вероятно е получила приходи в размер на 19 млрд. щ. долара от износа на суров петрол през юли и 21 млрд. долара през юни.

По-изгодните цени на руската суровина привличат азиатските купувачи и през юни Китай е изместил Европейския съюз като най-едър вносител на петрол от Русия. Увеличеното търсене на руското гориво в сравнение с първите месеци на военните действия в Украйна, означава също, че отбивът от котировките на руските доставки спрямо базовия сорт "Брент" постепенно се стеснява, твърди МАЕ.   

Въпреки ембаргото на ЕС върху руски суров петрол и рафинирани продукти, което трябва да влезе в сила в целия си обем през февруари 2023-а, ще доведе до по-нататъшно намаление на европейския внос, някои политици очакват смекчаване на мерките. През юли Брюксел облекчи рестрикциите върху доставките на руско черно злато за страни извън блока на еврото. Вашингтон пък подтиква държавите от Г-7 да подкрепят механизъм за ценови таван на руската суровина, който ще позволи тя да отива в трети страни, ако те се съгласят да заплащат по-малко от фиксирания лимит за доставките. В отговор, МАЕ е повишила прогнозата си за руското производство на черно злато с 500 хил. барела на ден за второто полугодие на тази година и с 800 хил. барела дневно за следващата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във