Банкеръ Daily

Пари и пазари

Суровият петрол приключи печеливша седмица

Черното злато отчете най-високата си седмична печалба от началото на март, окрилено от силните икономически данни на САЩ и от мощния растеж на Китай, чийто БВП през първото тримесечие се е увеличил с 18.3% на годишна база. През март китайските рафинерии са обработили близо с 20% повече суров петрол отколкото през същия месец на 2020-а - очевиден белег за силата на възстановяването на страната. 

Фючърсните нефтени контракти приключиха търговската си сесия в Ню Йорк на 16 април с 6.4% седмичен ръст. Анализатори на "Джей Пи Моргън Чейз" очакват базовия сорт "Брент" да поскъпне до 70 долара за барел до май. Мотивите са, че повишеното търсене в Америка вероятно ще върнат в нормата петролните запаси на държавите от ОИСР по-рано от очакванията. Което е в подкрепа на по-високите цени. 

Петролните котировки излязоха през седмицата от тесния си диапазон на търговия, където са почти от месец, след оптимистичните новини за растежа на двете най-големи световни икономики. Международната агенция по енергетика се присъедини към предвижданията на големите петролни организации и повиши в началото на седмицата прогнозите си за потребление на суровината, позовавайки се на подобряващото се положение в САЩ и Китай. В Азия китайска мегарафинерия и някои японски петролни компании побързаха да купят товари от горивото, с което подкрепиха пазара на физически доставки. 

В резултат, фючърсните контракти на петрола сорт WTI с доставка през май приключиха седмичната си търговия на цена от 63.13 щ. долара за барел, а суровината сорт "Брент" с доставка през юни - на 66.77 долара за барел, което е 6.1% седмичен ръст. 

Седмицата беше успешна за доста суровини, включително металите, които пробиха ключови технически равнища успоредно с поевтиняването на зелените пари и понижението на доходността на американските правителствени облигации. 

Предлагането на петролния пазар ще се увеличава през идните месеци, въпреки че ОПЕК коментира през седмицата, че растящото търсене ще помоне за изчерпването на натрупаните огромни запаси от горивото. Износът от руския базов сорт Urals се очаква да скочи рязко през първите пет дни на май, което оказва натиск върху суаповите пазари на тази марка. 

Картината се усложнява от продължаващите преговори между Техеран и световните сили за връщане към ядреното сторазумение от 2015-а. Положителен развой би вдигнал американските санкции върху износа на черно злато от Иран, но засега няма индикации за постигане на разбирателство. 

Въпреки доказателствата за силното възстановяване на Китай и на САЩ, разпространението на COVID-19 продължава да забавя растежа в световен план. В Индия рафинериите започнаха да изпращат произведения от тях кислород на болниците, за да помогнат в битката със сериозното настъпление на втората вълна на заразата. Това доведе до спад на петролните продажби през първата половина на април спрямо същия период на март. 

Русия може да наложи временна забрана на износа на някои горива, защото ръстът на петролните котировки повишава цените на бензина. Непрекъснато увеличаващият се капацитет на китайските рафинерии пък се очаква да увеличи конкуренцията сред преработвателите на черно злато.

Facebook logo
Бъдете с нас и във