Банкеръ Weekly

Пари и пазари

СЪРБИЯ ПОДПИСВА СПОРАЗУМЕНИЕ С МВФ

Правителството на Сърбия ще подпише предпазно кредитно споразумение с МВФ. Договорът трябва да помогне за възстановяване на доверието на инвеститорите в балканската държава, заяви пред репортери в Белград сръбският вицепремиер Божидар Джелич. Той не изнесе никакви подробности по въпроса, но каза, че кабинетът няма да тегли веднага пари от заема и дори може да не го ползва изобщо, което ще зависи от икономическите условия.
Сръбското правителство прогнозира между 7 и 7.5% ръст на БВП през тази година и работи усилено да направи стопанството по-атрактивно за инвеститорите в момент, когато те теглят парите си от развиващите се пазари и търсят спасителни убежища. Експерти от делегацията на МВФ, водена от Албърт Йегер, пресмятат, че икономическият растеж на Сърбия ще бъде наполовина по-нисък през идната година. Те са сериозно обезпокоени от растящия дефицит на публичния сектор и изтъкват, че проблемът е, че страната харчи с 20% повече, отколкото произвежда. По оценка на МВФ тези огромни разходи ще разширят дефицита по текущата сметка на западната ни съседка до над 18% от БВП през 2008-а и този недостиг ще трябва да се покрива с по-големи заеми.
Сръбските законодатели одобриха в средата на седмицата ревизиран бюджет за тази година, в който е заложен по-висок дефицит заради завишени разходи за финансиране на автомобилен джойнтвенчър, както и за увеличение на пенсиите. Според промяната бюджетният недостиг ще бъде 45.8 млрд. динара (690 млн. щ. долара), което се равнява на 1.7% от планирания БВП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във