Банкеръ Weekly

Пари и пазари

СЪР ЕДУАРД НОКАУТИРА ЩАТСКАТА ВАЛУТА

Щатският долар попадна под мощен натиск във вторник, който предизвика с изказването си управителят на Бенк ъф Ингланд сър Едуард Джордж по време на срещата на централните банкери на десетте най-развити държави (Г-10). Тя се състоя в Базел на 9 юли. Там английскят топбанкер заяви, че силният долар причинява дисбаланси в световната икономика и оказва нежелан ефект върху стопанствата от двете страни на Атлантическия океан. Сър Едуард изказа частното си мнение, че скъпата щатска валута вреди на търговския обмен на САЩ и същевременно потиска индивидуалното потребление в еврозоната и особено в Германия. Валутните пазари обаче реагираха на думите му с един ден закъснение, защото според финансовите анализатори дилърите са били прекалено заети да следят тенистурнира Уимбълдън, навлязъл в кулминационната си фаза.
Поевтиняването на щатския долар обаче бе спряно почти в зародиш от вездесъщия шеф на Европейската централна банка Вим Дуйзенберг, който контрира, че не споделя опасенията на колегата си. Според него цената на еврото е стабилна и валутата изобщо не е слаба. Така Дуйзенберг показа за пореден път, че изобщо няма идея как реагират финансовите пазари на коментарите на публичните личности.
Разбира се, за отстъплението на еврото от равнище над 86 цента към щатския долар има и икономически причини. На първо място - опасенията за Германия. Според последната прогноза на водещия немски икономически институт DIW ръстът на БВП на Германия през тази година няма да надхвърли 1%, а през 2002 г. ще достигне 2.3 процента. Растежът на еврозоната пък ще е около 1.9% през тази и 2.5% през следващата година. Експертите от DIW призоваха ЕЦБ бързо да намали лихвите по еврото с 200 базови точки - до 2.5%, за да стимулира растежа. Подобна стъпка не е изключена, като се имат предвид последните инфлационни нива. В Германия индексът на потребителските цени през юни се е увеличил с 0.2% спрямо май и с 3.1% в сравнение със същия период на миналата година. През юни във Франция пък този показател е запазил майските си стойности и е нараснал едва с 2.1% на годишна база.
Италия също не може да се похвали с блестящи икономически дадености. Според заместник-министъра на икономиката Марио Балдасари, страната няма да може да се вмести в запланувания за 2001 г. бюджетен дефицит в размер на 1% от БВП, а по всяка вероятност ще трябва да ревизира и цифрата, заложена в стабилизационната програма за 2002 година. Балдасари обаче още не е загубил надежда през 2003 г. Италия да има балансиран бюджет. А според проучванията на италианския водещ институт Прометейа (Prometeia), ръстът на БВП на страната през тази година няма да надвиши 2.3% срещу реализираните 2.9% през 2000 г. и очаквани 2.5% през 2002 година. В юлския си доклад експертите прогнозират също, че бюджетният дефицит на Италия през 2001 г. ще остане непроменен - 1.5% от БВП, и ще намалее до 0.8% едва през 2004 година.
Японската йена се укроти на цена около 124 йени за един долар, след като неутрализира успешно атаката на щатската валута на нивата над 126 JPY/USD. Валутни анализатори отдават поскъпването на йената на усилията на търговците да ликвидират дългите си позиции в евро и в долари, за да имат достатъчно пари да поемат загубите си от сътресенията на развиващите се пазари. Експертите обаче не очакват големи проблеми от настъпилата криза и смятат, че йената отново ще поевтинее в най-скоро време. Всъщност към този извод водят и слабите икономически показатели на страната. През юни от Япония са изтекли 461.1 млрд. йени срещу 58 млрд. през май - напълно логично следствие от отслабването на йената към другите основни валути. Японският кабинет не промени оценката си за цялостния икономически микроклимат в страната и в юлския си доклад, посочвайки, че икономиката се влошава. Излишъкът по текущата сметка през май е намалял с 45.9% в сравнение с миналогодишната си майска стойност - шести пореден месец на спад. А юнският индекс на доверие в стопанството е по-слаб от майския, което показва, че общественото мнение в Япония смята, че икономическите условия се влошават.
Премиерът Джуничиро Койдзуми обаче се радва на подкрепата на сънародниците си. Според последното проучване на общественото мнение, кабинетът му е получил одобрението на 77% от анкетираните за провежданата програма за реформи. Финансовият министър на Япония Масаджуро Шиокава изрази опасения от резкия спад на цените на японските фондови борси. Той заяви, че бързата промяна на закона за облагане на доходите от ценни книжа, която ще доведе до намаляване на данъчната тежест, би стимулирала инвестициите в акции и затова новият текст трябва да се гласува на извънредна сесия на парламента в края на 2001 година. Държавният министър на икономиката и данъчната политика Хейзо Такенака пък заяви, че ще трябва да прецени дали са необходими допълнителни мерки и бюджет за стимулиране на икономиката, след като получи икономическите показатели, реализирани през лятото и есента.
У нас междубанковият валутен пазар през седмицата бе изключително активен. Среднодневните изтъргувани обеми достигнаха 193 млн. г. марки, като сделките в щатски долари заемаха 44.3% от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във