Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Събитията пренастроиха прогнозите за растеж

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Перфектната буря връхлетя  инвеститорите в държавни дългове през изминалата седмица. След като председателят на Фед - Джанет Йелън, заяви във вторник, че институцията остава твърд привърженик  на още едно повишение на лихвите през тази година, пазарите бързо се заеха да  пренастройват  прогнозите, които до момента допускаха много ниска вероятност това да се случи. В сряда пък започнаха да излизат първите детайли от плана за данъчни реформи на администрацията на Тръмп, който бе приет положително от капиталовите пазари, но за сметка на това засили ръста  на доходността по държавните дългове. Така десетгодишните  щатски облигации  завършиха седмицата при нива от 2.345% и с повишение от 9.4 базисни точки. Технически ситуацията на пазарите изглежда негативна за притежателите на щатски държавни ценни книжа (ДЦК).

Ръстът  на доходностите не бе ограничен само в  САЩ. Другите  дългове, които се оказаха  силно засегнати от промяната в тона на централните банкери, са британските държавни книжа. През миналата седмица Марк Карни и компания дадоха ясен сигнал, че основната лихва във Великобритания може да бъде повишена "през идните месеци", като мярка за борба с растящата инфлация. Пазарите, подобно на тези в САЩ, получиха сигнал за бързо пренастройване на нагласите - доходностите по десетгодишните джилтове отбелязаха седмичен ръст от 6.5 базисни точки - до 1.419 процента.

На изборите в Германия  нямаше изненади -  Ангела Меркел ще получи четвърти мандат начело на най-голямата европейска икономика. Въпреки изненадващото донякъде представяне на крайнодесните популисти от "Алтернатива за Германия" и това, че  досегашните партньори на партията на Меркел в "Голямата коалиция" - социалистите, останаха в опозиция,  ситуацията в Германия изглежда по-скоро спокойна . Не станахме свидетели на пазарни движения за търсене на убежище от несигурността на инвеститорите. Вместо това, движени от глобалното лихвено пренастройване, десетгодишните държавни облигации  добавиха 6.2 базисни точки към доходността си, приключвайки седмицата на нива от 0.507 процента. В същото време доходностите по сходните по матуритет френски книжа приключиха седмицата при нива на доход от 0.803% и ръст от 7.3 базисни точки.

В периферията на Еврозоната движенията бяха сходни - търговията по-скоро вървеше в посока на паралелен ръст на доходностите без разширяване на спредовете спрямо книжата на страните от ядрото на валутния съюз. Италианките  десетгодишни облигации  завърши седмицата на нива от 2.179% при ръст от 7.7 базисни точки. В Испания се наблюдават известни ефекти от предстоящия, макар и обявен за незаконен от централното правителство, референдум за независимост на Каталония. Въпреки това доходността  по испанските ДЦК отбеляза  седмичен ръст от 5.4 базисни точки до 1.664 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във