Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Студен душ за спекулантите с крони

Спекулантите, заложили 65 млрд. щ. долара на ръст на чешката крона, трябва да се подготвят за "грубо отрезвяване". Това бе предупреждението на Джордж Папамаркакис - главен инвестиционен директор на лондонския хеджингов фонд North Asset Management. Той смята, че когато чешката централна банка се откаже да подкрепя минималната цена на кроната към еврото (след 31 март), пазарната реакция изобщо няма да е аналогична на случилото се след средата на януари 2015-а, когато Националната банка на Швейцария предприе подобен ход. Просто защото инвеститорите в крони могат да се сблъскат с трудности при закриване на позициите си в икономика, чийто размер е едва една четвърт от обема на швейцарската. 

Резкият контраст с алпийския оазис, прочут със своята банкова индустрия и с фондовия си пазар, който е 60 пъти по-голям от чешкия, засега не охлажда нито притока на капитали в страната от Вишеградската четворка, нито оптимизма на германската "Комерцбанк", че чешката валута ще приключи тази година с 8% по-скъпа към еврото. Но дори и тази прогноза не може да се сравни с близо 16-процентния скок на швейцарския франк към единната европейска валута, след като Берн се отказа да брани прага от 1.20 франка за едно евро.

Минималната стойност на чешката парична единица бе фиксирана на около 27 крони за едно евро през ноември 2013-а в опит да предотврати настъплението на дефлацията. Според последните официални данни от Прага чешката централна банка е купила 47.8 млрд. евро през четирите години до януари 2017-а, за да защити този праг. Коригиран съобразно естествените парични потоци, общият размер на спекулативната позиция е бил между 50 и 60 млрд. евро към средата на март. Като вземат предвид продължаващия приток на "горещи пари", част от играчите на пазара на финансови деривативи са съгласни с доводите на Папамаркакис. Котировките на 12-месечните фордуърдни валутни контракти евро/крона са гравитирали около 26.72 крони за едно евро в сутрешната търговия в Прага на 29 март.

Facebook logo
Бъдете с нас и във