Банкеръ Daily

Пари и пазари

Страните от ЕС подкрепиха започване на търговски преговори със САЩ

Сесилия Малмстрьом

Страните от Европейския съюз предоставиха днес зелена светлина на Брюксел да започне търговски преговори със Съединените щати след месеци отлагане, дължащо се на противопоставянето на Франция, съобщи Ройтерс.

Европейските правителства одобриха с голямо мнозинство предлаганите от Еврокомисията мандати за преговори, като Франция гласува против, а Белгия се въздържа.

ЕК иска да започне преговорите по две линии - за намаляване на митата върху индустриалните стоки и за улесняване на компаниите при доказването на това, че отговарят на американските и европейските стандарти. Предложението на комисията ще се нуждае от одобрението на правителствата на страните членки.

ЕС и САЩ сключиха примирие през юли 2018-а, когато американският президент Доналд Тръмп се съгласи да отмени наказателните мита върху вноса на европейски коли.

Според цитирани от Ройтерс дипломати Германия, която произвежда над половината от европейските автомобили, изнасяни за САЩ, настоява за ускоряване на преговорите, за да предпази от наказателни тарифи производителите си "Фолксваген", "Даймлер" и БМВ.

Франция, която изнася много малко коли за САЩ, се стреми да отложи решаването на въпроса за след изборите за Европарламент през май, защото смята, че преговорите с Тръмп ще се отразят негативно на вота. Франция освен това настоява земеделското производство да не бъде включено в преговорите, но да бъде включен въпросът за климатичните промени - трудно искане предвид оттеглянето на Тръмп от Парижкото споразумение за климата, коментира агенцията.

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом приветства одобрението за започване на търговските преговори и изрази надежда, че преговорите ще започнат "възможно най-скоро". Тя отново подчерта, че евентуално търговско споразумение със САЩ няма да включва селското стопанство, тъй като това е "червена линия за Европа".

Според Малмстрьом, ако бъде договорена, предложената сделка ще бъде "печеливша" и за двете страни, тъй като ще увеличи европейския износ за САЩ с 8%, докато американският износ за ЕС ще се увеличи с 9%.

Тя обаче подчерта, че ЕС ще прекрати незабавно преговорите, ако Вашингтон продължи с въвеждането на повече тарифи за европейските стоки.

В същото време обаче Сесилия Малстрьом подчерта, че на 17 април ще бъде публикуван списък с американски стоки, които ще бъдат обложени с високи мита, в случай че САЩ изпълнят заканата си отпреди седмица да въведат тарифи върху вноса на европейските стоки на стойност 11 млрд. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във