Банкеръ Daily

Пари и пазари

Страни извън ЕС искат компенсации от Лондон заради Брексит

Австралия и други страни извън ЕС искат компенсации от Обединеното кралство и ЕС заради свързани с Брексит щети за търговията, предаде БНР. 

По време на преговорите на Световната търговска организация в Женева Австралия заяви, че износът й на телешко и агнешко месо вече е пострадал заради неяснотота около Брексит. 

Твърденията на Австралия, че нейните фермери вече понасят загуби и че това вероятно ще продължи, бяха подкрепени от още 14 други държави, сред които Съединените щати, Индия, Нова Зеландия, Китай и Канада. Австралия вече внесе официално предложение в Женева за компенсации. 

ЕС ограничава обема на селскостопански продукти от останалата част на света, които могат да постъпят в търговски блок, без да им бъдат налагани пълни тарифи. Част от стоките могат да са от страни извън ЕС, в зависимост от квотите на блока, което позволява по-ниски мита, а това прави износа за тези страни икономически изгоден. 

С излизането на Обединеното кралство от ЕС обаче се усложнява разпределението на квотите, както и настъпват редица други усложнения. Австралия твърди, че нейният годишен износ на месо за Обединеното кралство и ЕС, който възлиза на 284 милиона паунда, може сериозно да пострада и че вече дори понася загуби заради отлагането три пъти на Брексит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във