Банкеръ Daily

Пари и пазари

Стокообменът със Сърбия с нов рекорд от 1.21 млрд. евро

Ограниченията заради пандемията от COVID-19 между европейските страни започват да се премахват едно по едно. Това естествено подтиква много хора в Европа да мислят за почивка това лято. Вече се водят преговори това най-напред да се случва между съседни страни със съответните изисквания за безопасност.

България ще отвори границата си със Сърбия от 1 юни.

В момента на ГКПП Калотина, ГКПП Връшка чука, ГКПП Брегово, ГКПП Стрезимировци и ГКПП Олтоманци  трафикът е нормален. Република Сърбия отменени всички наложени ограничения за лицата, желаещи да влязат на територията на страната с леки автомобили, микробуси и автобуси.

Това ще даде тласък и на търговско-икономическите отношения между двете страни, който расте през последните четири години. А през 2017 г. дори премина и границата от един милиард евро.

Двустранният стокообмен през миналата година е на стойност 1.21 млрд. евро, като бележи ръст от 4.7% в сравнение с 2018-а. Търговското салдо е положително за България, като тази тенденция се запазва през последните три години.

Посочените данни определят важното значение на Сърбия като външнотърговски партньор на България. Силно влияние за това оказват предимства като географската близост, ниските транспортни разходи, близостта на езиците, както и добрите политически отношения през годините.

Към момента, търговските отношения между България и Сърбия са регулирани от Споразумението за стабилизиране и асоцииране между ЕС и Република Сърбия, подписано през 2013 година.

Анализът показва, че в износната листа на българските стоки преобладават главно суровини, материали и стоки с ниска степен на обработка. Челните места заемат нефтени масла и масла от битуминозни минерали, електрическата енергия. През 2015-2019 г. се наблюдава засилване дела на износа на изделия и продукти на химическата, фармацевтичната промишленост и машиностроенето. При вноса челните позиции се заемат основно от суровини, метали и петролни продукти.

При вноса се забелязва, че преобладават стоки от металопреработвателната промишленост, нефтени масла и масла от битуминозни минерали, медни руди и техните концентрати, електрическа енергия и други.

Туризмът е най-динамично развиващият се отрасъл в двустранните търговско-икономически връзки през последните години, като се забелязва траен ръст на посещенията на сръбски и български граждани в двете страни. През миналата година сръбските туристи у нас са били 414 546 души, броят им намалява. Българите обаче обичат да посещават Сърбия и броят им се увеличава в последните седем години, като през миналата година 514 959 нашенци са били там.

Основните инфраструктурни проекти между България и Сърбия са изграждането на коридор №10 и строежът на газов интерконектор, който е във фаза на проектиране. Работи се по разширяване на ГКПП Калотина, а вече се строи и магистралата от София до сръбската граница. У нас се работи и по "Балкански поток", който ще пренася природен газ от Турция до Сърбия.

Сърбия се намира на кръстопътя на два основни паневропейски транспортни коридори - коридор 7 и коридор 10, като голямо значение се отдава и на изграждането на коридор 11 (към Черна Гора), което е благоприятстващ фактор за по-добра свързаност между страните и за развитието на международно икономическо сътрудничество.

Facebook logo
Бъдете с нас и във