Банкеръ Daily

Пари и пазари

Стокообменът между България и Унгария расте с 5.3 на сто

На 15 и 16 април в Будапеща се провежда второто заседание на българо-унгарската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество. Двете делегации обсъждат въпроси, свързани с икономиката и инвестициите, енергетиката, транспорта, съобщенията и информационните технологии, туризма, земеделието и горите и други теми.

Предвижда се днес комисията да набележи съгласувани мерки за разширяване на сътрудничеството и деловите връзки между двете страни в областите от взаимен интерес.

През 2012 г. за първи път търговията между двете страни прескочи границата от един милиард евро. За съжаление оттогава търговското салдо е отрицателно за нашата страна.

И през миналата година стокообменът между България и Унгария продължава да расте - с 5.3% до 1.608 млрд. евро, съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов при официалното откриване на Българо-унгарски бизнес форум. Българският износ за Унгария достига 497.7 млн. евро, което е ръст от 7.9%, докато вносът от Унгария е за 1.110 млрд. евро, или ръст от 4.2 на сто. За нас е важно да запазим и разширим позициите на българските стоки и услуги в държавите, които са наши традиционни партньори, заяви Караниколов.

Бизнес форумът събра български и унгарски компании от секторите земеделие, хранително-вкусовата промишленост, фармацевтична и машиностроителна промишленост, информационни технологии и туризъм.

В структурата на българския износ определящ дял заемат апаратура и части, нефтени масла и масла от битуминозни минерали, акумулатори, медикаменти, изделия на обувната промишленост. Докато вносът от Унгария включва медикаменти, автомобили, захар, минерални торове, апарати и части, електрооборудване.

Членството на двете страни в ЕС помогна за стимулиране на двустранните отношения.

Унгария е една от водещите десет страни като чуждестранен инвеститор в България за периода 2001-2012 г. След последните корекции в данните на БНБ към края на 2015 г. унгарските инвестиции у нас възлизат на 1222.1 млн. евро.

Гражданите и на България и на Унгария винаги са проявявали интересни за посещения в другата страна – и заради блзостта и заради традициите в туристическите отношения. През годините унгарците винаги са били по-активни, което се обяснява с предпочитанието през годините за почивка на Черно море.

През деветте месеца на миналата година 51 935 унгарци са били у нас, дакато двойно по-малко българи са пътували до централноевропейската страна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във